Harmincezer robotkatonát állítanának szolgálatba a világ egyik legerősebb hadseregében

robotkatona   Horizontal panoramic ARMED FORCES SOLDIER ROBOT MILITARY BASE WEAPON MILITARY EQUIPMENT EMERGENCY EXERCISE
A military entry team is assisted by iRobot's Warrior Small Unmanned Ground Vehicle (SUGV) during the Association for Unmanned Vehicle Systems International (AUVSI) demonstration day at Naval Air Station Pax River Webster Field Annex in St Inigoes, Maryland, on August 10, 2009. AFP PHOTO/Jim WATSON (Photo by JIM WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
A robotokra épülő hadviselés lehetőségei állnak a brit haderő öt év alatt megvalósuló felülvizsgálati programjának középpontjában, számol be arról a Guardian. A fegyveres erők főparancsnoka ennek kapcsán arról beszélt, 2030 után akár több tízezer robotkatona jelenhet meg a brit alakulatok mellett, amelyek akár a frontvonali feladatoknál is bevethetők lesznek az emberek oldalán.
Vágólapra másolva!

Sir Nick Carter tábornok nemrégiben azt mondta, a fegyveres erőknél szükség van új szemléletmódra, a hadsereget érintő kérdésekben új értékelési megoldásokra. Egyúttal felkérte a kormányt, folytassa a korábban jelzett, ötéves felülvizsgálati programot a haderő átvilágítására.

A magas rangú katonatiszt egy hírműsorban azt is közölte, hogy 2030-ra fel kell készíteni a haderőt arra, hogy "nagy számban lesznek jelen benne önirányító, illetve távolról irányítható gépek".

Nick Carter szerint, ha

a brit haderő 120 ezres létszámára gondol, abból akár 30 ezret, azaz az állomány negyedét is elérheti a gépek száma.

Hozzátette ugyanakkor, találgatásokba vagy konkrét elvárások megfogalmazásába nem kíván bocsátkozni.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Jim Watson

Mindehhez persze hozzátartozik, hogy a brit haderő létszáma jóval az előirányzat alatt van. A 82 ezres keretet csak alig 74 ezer kiképzett katona tölti ki jelenleg. Így a London által elindított felülvizsgálati eljárás egyik következménye az is lehet, hogy a létszámot 75 ezer főre csökkentik, úgy, hogy a modern technológiai fejlesztések nagyobb hangsúlyt kapjanak a haderőben.

A brit haderőnél persze jelenleg is alkalmaznak például drónokat vagy víz alatt közlekedő kisebb járműveket, illetve a katonaság gyakran végez ilyen eszközökkel kísérleteket.

Némelyiken ezek között éles fegyver is van.

Ám ha az átvilágítási tervek a főparancsnok által szorgalmazott, eredetileg kitűzött irányban valósulnak meg, akkor az integráció során, a technológiai megoldások a korábbinál is nagyobb súlyt kaphatnak.

Forrás: AFP/Essam Al-Sudani

Ennek teljesüléséhez azonban jelentős anyagi források is kellenek. Könnyen lehet ugyanis, hogy az ötéves átvilágítási tervet és a robottechnológiákon alapuló hadviselési megoldásokba érkező befektetések tervét el kell napolni azért, mert Rishi Sunak pénzügyminiszter elhalasztotta az előző kormány idején hozott, de a mostani kabinet hivatali idejére átnyúló pénzügyi vállalások felülvizsgálatát.