Gőzerővel zajlik a 2021 végéig tartó tervezés, amelynek eredménye kedvező változást jelent majd Záhony logisztikai kapacitásában és a kelet-magyarországi régió iparosodásában. A kormány tavaly döntött úgy, hogy a bonyolult előkészítési feladatokkal a Záhony Logisztikai és Ipari Konzorciumot (CELIZ) bízza meg, amely a napokban Sanghajban mutatja be elképzeléseit, egy gigaméretű kereskedelmi kiállításon.

A MÁV-REC Kft. által irányított és a Záhony-Port Zrt-vel alkotott CELIZ konzorcium olyan szakmai koncepción dolgozik, amely a keletről érkező vasúti áruforgalom növekedését célozza meg.

Legfontosabb teendői közé tartozik, hogy a kelet-magyarországi régióban feltérképezze az ipari parkok kapacitását, illetve újak létesítésének lehetőségét, olyan kínai termelő vagy logisztikai vállalatok részére, amelyek vasúti szállítást vesznek majd igénybe. A CELIZ konzorcium a kínai CECZ Kft-vel közösen méri föl a Kínából az EU-ba irányuló áru mennyiségét, illetve ennek várható növekedését, mindezt figyelemmel kísérve látott hozzá Záhony térség vasúti logisztikai fejlesztésének koncepciójához.

Jelentős fejleszétesek várhatók a kelet-magyarországi régióbanForrás: CELIZ-projekt

Kínai partnere, a CECZ cégcsoport a kínai kormány megbízásából dolgozik, a feladat számára egyben presztízskérdés is:

az első kínai, országos szintű, tengerentúli kereskedelmi és logisztikai típusú gazdasági és kereskedelmi együttműködési övezet kiépítése a világon, ami elsőként Európában létesül.

A záhonyi fejlesztés során a CELIZ konzorciumnak olyan központot is meg kell terveznie, amely a vasúti-közúti átrakás, vámszabad területek, raktárok biztosítása mellett figyelembe veszi, hogy ugyanezen az útvonalon Oroszországból is érkeznek áruk. A konzorcium a külföldi vállalatoknak adminisztratív támogatást is tud majd nyújtani.

Egy sanghaji kiállításon mutatták be a fejlesztési elképzeléseketForrás: CELIZ-projekt
Gigaexpo Sanghajban

Az élelmiszerekkel, autókkal, IT-vel, egészségügyi iparágakkal és kereskedelmi szolgáltatásokkal foglalkozó kínai nemzetközi kereskedelmi vásárt harmadszorra rendezik meg Sanghajban. Idén a járvány ellenére sem maradt el, ami Kína eredményes védekezését tanúsítja.

Öt nap alatt a 360 ezer négyzetméternyi területen körülbelül 400 ezer látogató vesz részt. A rendezvényen olyan kínai cégek is részt vesznek, amelyek európai befektetési lehetőség után érdeklődnek. A magyar konzorcium számukra külön standon nyújt tájékoztatást a CELIZ programban való részvétel feltételeiről.

A projekt jövő év végére készül el, így a leendő stratégiai partnerek számára még lehetőség nyílik a koncepció formálására. A cél az, hogy Záhonyban mihamarább elkezdődhessenek a szükséges beruházások, amelyek eredményként ez a vasúti folyosó is bekapcsolódhat a kelet-nyugati árufuvarozás végkeringésébe.