Rohannak a tőzsdére a startupok

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Traders work during the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on February 7, 2020 at Wall Street in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
A tőzsdére lépés számos startup számára az egyetlen megoldás maradt, ha tőkét akarnak bevonni. Az elmúlt időszakban ugyanis a nagy nemzetközi vállalatok óvatosabbak voltak a felvásárlásokkal és az összeolvadásokkal. Ennek következtében pedig arra lehet számítani, hogy az amerikai és kínai tőzsdére lépési aktivitás a közeljövőben is erős lesz.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapok számos startup számára megnehezítették a tőkebevonásokat. Ahogy ugyanis a befektetők igyekeztek fedezékbe vonulni, a nagyvállalatok is inkább óvatosak voltak, és nem költöttek arra, hogy felvásároljanak kisebb cégeket – ami egyébként sok startup számára a sikert jelenti.

Következésképpen arra lehet számítani, hogy

a közeljövőben is erős lesz az amerikai és kínai piacokon a tőzsdére lépési aktivitás, mivel sok startup számára ez maradt az egyetlen mód, hogy friss tőkét szerezzen

– mondta a CNBC-nek Chua Kee Lock, a Vertex Holdings vezérigazgatója. A Vertex egyébként a szingapúri Temasek Holdings kockázati tőkebefektetési ága, amely több mint 3 milliárd dollárnyi eszközt kezel.

Az amerikai és a kínai tőzsdén várható jelentős aktivitás a közeljövőben Forrás: Imaginechina/An xin - Imaginechina/An Xin

A Vertex vállalati portfóliójából két cég tervez jövőre kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO). Az egyik az Egyesült Államokban, a másik pedig Kínában. Chua úgy látja, egyelőre az IPO aktivitás erősödésére lehet számítani, azonban ha a piaci helyzet stabilabb lesz, várhatóan a jövő év második felére, akkor egyre több nagyvállalat újra felélénkítheti a felvásárlásait.

A szakember kiemelte, az idei évben már láthattunk komolyabb tőzsdére lépéseket, még a koronavírus-járvány miatt bizonytalanságok ellenére is, különösen a technológiai szektorban.

Ráadásul még olyan nevek jelentkeztek be IPO-ra, mint az Airbnb vagy a DoorDash, vagyis valóban izgalmas időszak előtt állunk.