A tőzsdére lépés számos startup számára az egyetlen megoldás maradt, ha tőkét akarnak bevonni. Az elmúlt időszakban ugyanis a nagy nemzetközi vállalatok óvatosabbak voltak a felvásárlásokkal és az összeolvadásokkal. Ennek következtében pedig arra lehet számítani, hogy az amerikai és kínai tőzsdére lépési aktivitás a közeljövőben is erős lesz.

Az elmúlt hónapok számos startup számára megnehezítették a tőkebevonásokat. Ahogy ugyanis a befektetők igyekeztek fedezékbe vonulni, a nagyvállalatok is inkább óvatosak voltak, és nem költöttek arra, hogy felvásároljanak kisebb cégeket – ami egyébként sok startup számára a sikert jelenti.

Következésképpen arra lehet számítani, hogy a közeljövőben is erős lesz az amerikai és kínai piacokon a tőzsdére lépési aktivitás, mivel sok startup számára ez maradt az egyetlen mód, hogy friss tőkét szerezzen – mondta a CNBC-nek Chua Kee Lock, a Vertex Holdings vezérigazgatója. A Vertex egyébként a szingapúri Temasek Holdings kockázati tőkebefektetési ága, amely több mint 3 milliárd dollárnyi eszközt kezel.

Az amerikai és a kínai tőzsdén várható jelentős aktivitás a közeljövőbenForrás: Imaginechina/An xin - Imaginechina/An Xin

A Vertex vállalati portfóliójából két cég tervez jövőre kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO). Az egyik az Egyesült Államokban, a másik pedig Kínában. Chua úgy látja, egyelőre az IPO aktivitás erősödésére lehet számítani, azonban ha a piaci helyzet stabilabb lesz, várhatóan a jövő év második felére, akkor egyre több nagyvállalat újra felélénkítheti a felvásárlásait.

A szakember kiemelte, az idei évben már láthattunk komolyabb tőzsdére lépéseket, még a koronavírus-járvány miatt bizonytalanságok ellenére is, különösen a technológiai szektorban. Ráadásul még olyan nevek jelentkeztek be IPO-ra, mint az Airbnb vagy a DoorDash, vagyis valóban izgalmas időszak előtt állunk.