Így érdemes nekifogni egy panellakás korszerűsítésének

Koronavírus, Budapest, Zugló, ablak, lakás, lakótelep, panel, sok ablak vírus, korona, karantén, önkéntes karantén
Vágólapra másolva!
Fontos tudni, hogy a panellakások felújításához kapcsolódó kiadások felére - maximum 3 millió forintra - az állam támogatást nyújt a lakások korszerűsítésére januártól induló felújítási program keretében. A felújítási programban minden gyermekes háztartás részt vehet, így a panellakásokban élők is. A felújított panelek az ingatlan.com adatai szerint egyébként népszerűbbek, a korszerűsítésre szorulók kevésbé kapósak. Budapesten a panellakások négyzetméterárának átlagos kínálati ára novemberben 570 ezer forintot tett ki, ami két százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - olvasható a portál friss elemzésében.
Vágólapra másolva!

A magyarországi lakótelepi, azaz panellakások egy része is korszerűbbé válhat a jövőre induló állami lakásfelújítási program révén - áll a több, mint 30 ezer panellakás-hirdetés adatai alapján készült elemzésbenl, amely amellett, hogy bemutatja a mostani panelpiacot, választ ad arra is, hogyan érdemes az államilag támogatott lakásfelújításba belevágni.

A fő szabály szerint a lakásfelújítás költségeinek 50 százalékát, maximum 3 millió forintot kaphatnak a legalább egy gyermeket nevelő háztartások a program keretében.

A költségek felét a számlák elektronikus beküldése után, utólag fizeti ki az Államkincstár.

A program megkülönbözteti az anyagköltségeket és a munkadíjakat, és ezek együttes összege képezi a támogatás alapját.

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve: véglegeset majd a részletszabályok ismeretében lehet mondani.

Illusztráció Fotó: Medgyesi Milán - Origo

A paneleknél is szükség van a felújításra

A jövőbeni korszerűsítés például a fűtésszámlát is mérsékelheti a nyílászárók cseréje vagy felújítása után, akár a panellakásokban is. Balogh László azt mondta, hogy a lakásállomány jelentős részét, 14 százalékát adják a panelek, azaz majdnem minden hetedik lakás tartozik ebbe a körbe.

A több százezer panellakás egy része olyan házban van, amelyek az elmúlt két-három évtizedben átestek korszerűsítésen, például szigetelést kaptak kívülről, de az állomány nagyobb részét nem érintették ezek a beruházások.

Éppen ezért a panellakásoknál érdemes a lakáson belüli felújítást is végrehajtani.

Annál is inkább, mert a panelpiacon belül a keresletet meghatározza, hogy felújított ingatlanról vagy felújítandó ingatlanról van-e szó.

- tette hozzá Balogh László.

Illusztráció Forrás: Ingatlan.com

Panel árkörkép

Az elemzés szerint a panellakásoknál is megállt a korábbi években látott drágulás.

Idén november közepén a budapesti panellakások négyzetméterárának középértéke 570 ezer forint volt, ami 2 százalékos csökkenést jelent tavaly novemberhez képest.

A portál szakértője elmondta, hogy tavaly óta a vevők alkupozíciója jelentősen erősödött, így a tényleges adásvételi árak 6-7 százalékkal kerültek lejjebb egy év alatt. Az is látszik, hogy a felújítottként hirdetett budapesti panellakásokat négyzetméterenként 85 ezer forinttal drágábban, átlagosan 606 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra, mint a korszerűsítésre szorulókat.

A többi nagyváros közül Debrecenben minimálisan, 3 százalékkal 433 ezer forintra emelkedett a panellakások átlagos négyzetméterára. Győrben 2,5 százalékkal 397 ezer forintra nőttek. Kecskemét 376 ezer forintos panel-négyzetméterárral szerepel az ingatlan.com elemzésében, ami megegyezik az egy évvel korábbi átlaggal.