Ha ezt bevezetik, örökre megváltozik a vállalati értekezletek világa

administration aerial view business business person businessman businesswoman busy colleauges company computer contemporary corporate coworker desktop documents files folders group hands hardwood it support laptop marketing meeting messy network notebook
42884860 - business people working office corporate team concept ötlet
Vágólapra másolva!
A Microsoft a napokban komoly kritikákkal szembesült az új „Termelékenységi mutató" névre hallgató technológiájával kapcsolatban, amely azt méri, hogy az egyes munkavállalók mennyire használják az e-mailt, a csevegést és más digitális eszközöket. A technológiai óriáscégnek azonban most további ötletei kerültek nyilvánosságra hasonló technológia alkalmazása kapcsán.
Vágólapra másolva!

A most napvilágra került Microsoft szabadalmi bejelentés egy olyan rendszert ír le, amely az értekezletek „általános minőségi pontszámát" állapítja meg olyan adatok felhasználásával, mint a testbeszéd, az arckifejezések, a szoba hőmérséklete, a napszak és az értekezleten jelenlévők száma. A rendszer kamerák, érzékelők és szoftverek segítségével határozza meg például, hogy mennyivel járul hozzá egy-egy résztvevő az értekezlethez, vagy helyette inkább mással foglalkozik (például SMS-ek olvasása, e-mailek kezelése, internet böngészés).

A „meeting insight computing system", vagyis az értekezlet aktivitás számítási rendszer

megjósolja annak valószínűségét, hogy egy csoport milyen színvonalú értekezletet tart, ami a felhasználók aktivitásán túl függ a helyszíntől és az időponttól is.

Ezek figyelembevételével ugyanis befolyásolható az értekezlet hatékonysága.

A koncepció kutatásával már legalább két éve foglalkozik az óriáscég.

A november 12-én nyilvánosságra hozott szabadalmi bejelentésben a vállalat azt írja indoklásul, hogy sok szervezetet túlságosan hosszú, gyengén látogatott, ismétlődő értekezleteket tart, amelyeket fel lehetne javítani, sőt, akár el is lehetne kerülni a nem hatékony értekezleteket, ha több információ állna rendelkezésre az értekezlet minőségéről.

A beadványok azonban nem részletezik a lehetséges adatvédelmi biztosítékokat és a Microsoft szóvivője nem is válaszolt a GeekWire portál ilyen irányú megkeresésére.

Annyi azonban bizonyos, hogy a szabadalom nem termék, vagyis nem kötelező, hogy a szabadalommal éljen is a Microsoft és jelenleg nincs is jele annak, hogy a cég ezt be is vezetné, a beadvány azonban rávilágít arra, hogy a szoftverfejlesztő cég milyen irányba halad.

Az értekezletek hatékonyságát mérné a Microsoft új szabadalma Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A vállalat október végén vezette be az új „Termelékenységi mutató" funkcióját. Az eszköz abban segít a vállalatoknak, hogy a dolgozóik a leghatékonyabban használják ki az olyan eszközök előnyeit, mint például a megosztott munkaterületek és a felhőalapú fájlmegosztás. Ez a cég számára is előnyös, mivel ösztönzi az olyan termékei, mint például a Teams és a SharePoint használatát a cégek számára, egyúttal valószínűbbé teszi a Microsoft 365 jövőbeli megújítását.

Ez azonban komoly tiltakozási hullámot indított el, aminek hatására a cég módosított a mérésen és a jövőben egyéni teljesítmény mérésére már nem használja ezt a technológiát,

főleg, hogy nem sikerült meggyőznie a felhasználókat sem az adatvédelemről.

Visszatáncolt a dolgozók pontozásától a Microsoft

Kiszedi az Office 365-ből az egyéni szintű produktivitási pontszámot. Komoly tűz alá került a napokban a Microsoft, miután kiderült, hogy az Office 365 irodai csomagja a felhasználók széles körű megfigyelésével produktivitási pontszámokat osztogatott a vállalatok dolgozóinak.

"Hogy tisztázzam: a termelékenységi pontszám nem munkafigyelő eszköz" - írta bejegyzésében Jared Spataro, a Microsoft 365 vállalati alelnöke. A redmondi óriás szerint a szervezetek meghatározhatják, hogy ki láthatja az egyes felhasználói adatokat, lehetőséget adva az egyedi adatok anonimizálására vagy eltávolítására. A kritikusok szerint azonban mindez nem elég, ha végül a vállalatok, és nem pedig a munkavállalók ellenőrzik az adatvédelmi beállításokat.

Forrás: Geekwire.com