Vágólapra másolva!
Ha jó pénzkezelési technikáink vannak, egy idő után eljutunk arra a szintre, amikor már nemcsak havi néhány tízezer forintnyi megtakarítható pénzünk marad a hónap végén, hanem összegyűlik egy nagyobb vagyonunk. Mielőtt azonban pezsgőt bontanánk a jó hírre, érdemes alaposan átgondolni, mi is legyen a következő lépés, amellyel nem eltapsoljuk ezt az összeget, hanem tovább gyarapítjuk.
Vágólapra másolva!
Forrás: pixabay

Sokan vágynak arra, hogy százezreik vagy millióik legyenek, és ezt a pénz arra használhassák fel, amire csak akarják. Azok azonban, akik nem örökölték vagy a lottón nyerték a vagyunkat, tudják, hogy itt kezdődik csak az igazi fejtörés.

Ha ugyanis megdolgoztunk, áldozatokat hoztunk és kockázatokat vállaltunk azért, hogy legyen egy kisebb-nagyobb vagyon a zsebünkben, akkor semmiképpen sem szeretnénk, hogy az az egyik napról a másikra semmivé váljon.

Jobb lenne inkább okosan befektetni és még tovább forgatni, fialtatni ezt a pénzt, nem igaz? Lássuk, milyen lehetőségeink vannak erre.

Lehetőségeink tárháza

Ha befektetésről van szó, sokaknak még mindig a bankbetét, az állampapír vagy az arany az első gondolatuk. Pedig ma már számtalan alternatívánk van, amellyel tovább gyarapíthatjuk vagyonunkat.

Jó, ha már az elején leszögezzük, hogy a szerencsejátékozás, vagy egy új autó vásárlása nem számít befektetésnek. Az ingatlanbiznisz viszont már annál inkább, feltéve, hogy nem saját magunknak, hanem bérbeadás vagy későbbi eladás céljából vesszük meg a szóban forgó lakást vagy házat.

Manapság viszont ez sem feltétlenül a legjobb választás. Az utóbbi években ugyanis nagyon felmentek az ingatlanárak és a felújítási költségek, így átlagosan 20-25 millió forintot kellene befektetnünk.

A pénzünk fialtatása érdekében megpróbálkozhatunk egy saját vállalkozás indításával is - a leggazdagabb emberek is így kezdték.

Ha tehát van egy kitűnő ötletünk, amelyre - megítélésünk szerint - lenne igény és kereslet a piacon, és némi pénzzel - minimum 100 ezer forinttal - is rendelkezünk az induláshoz, akkor már csak bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy bele is vágjunk a vállalkozói élet felépítéséhez.

A nagy adag bátorság azért kell, mert előfordulhat, hogy ami a négy fal között vagy a baráti körünkben jó ötletnek tűnt, az a nagyközönség tetszését végül nem nyeri el. A sikertelenségnek pedig bizony borsos ára lehet.

Az eddig említett példákból már feltűnhetett, hogy egyes befektetési lehetőségeknél egyáltalán nem mindegy az időzítés: ki kell várni a legjobb pillanatot. Ez a részvények világában pedig hatványozottan igaz, hiszen pénzünk sorsát szinte kizárólag az befolyásolja, hogy mikor döntünk a vásárlás vagy az eladás mellett.

Itt az induláshoz akár pár ezer forint is elegendő lehet, nagy összegeket viszont csak akkor érdemes befektetni, ha magabiztosan mozgunk a részvénypiacon. Különben a kockázat még az elérhető nyereségnél is nagyobb lehet.

Tovább is van, mondjuk még?

A legoptimálisabb eset az, amikor több vasat is tudunk tartani a tűzbe. Ha pedig párhuzamosan többféle értékpapírba is befektetünk, akkor előnyünkre válhat egy értékpapírszámla, amely megkönnyíti a menedzselést.

Két fő típus közül választhatunk: a hagyományos, valamint a tőzsdei kereskedést biztosító értékpapírszámla közül.

Fontos tudni azonban azt is, hogy ez a számla számos költséggel is jár - egyes esetekben még akkor is, ha huzamosabb ideig nem használjuk.

Ráadásul az sem mindegy, hogy melyik banknál nyitjuk meg az értékpapírszámlát, egy rossz döntéssel ugyanis jelentős kiadásokat vehetünk a nyakunkba a sok esetben kedvezőtlen befektetési lehetőségekért cserébe.

Forrás: pixabay

Amikor szakértők fogják a kezünket

A részvények és egyéb értékpapírok rejtette lehetőségekről azonban nem kell teljesen lemondanunk akkor sem, ha nem annyira értjük a pénzpiac ezen részének működését, vagy ha rettegünk attól, hogy rossz döntéseket hozunk.

A befektetési alap választása esetén ugyanis egy szakértő fogja kezelni a befektetéseinket. A pénzünket pedig akár több különböző területre is - részvény, kötvény, állampapír - szétoszthatják, így a kockázat is csökkenhet.

Kétféle verziót különböztetünk meg: a zárt és a nyílt végűt. Előbbi esetben csak a futamidő lejártával váltható vissza a befektetési jegy, míg az utóbbinál bármikor megvásárolhatjuk és visszaválthatjuk azt.

Azt ugyanakkor jó tudni, hogy bizonyos termék típusoknál ez a megkülönböztetés jellemzően csak technikai. Így például egy zárt végű egyösszegű biztosítói megtakarítást a futamidő vége előtt is visszavásárolhatunk.

Egyébként már kis összegeket is befektethetünk, bizonyos konstrukcióknál ugyanis a minimum induló tőke 10-100 ezer forint.

Meg kell említenünk továbbá a tőzsdén kereskedett befektetési alapot, vagyis az ETF-et. Ez tulajdonképpen egy értékpapírcsoport, amelyet a brókercégeknél vásárolhatunk meg.

A különböző alapokkal befektethetünk a hazai tőzsdébe, vagy akár világhírű külföldi vállalatok részvényeibe is.

A felvonultatott cégek között tech óriások, gyorsétterem-láncok és népszerű élelmiszergyártók is szerepelnek.

220 felett…

Ha pedig igazán nagy befektethető összegről van szó, akkor teljesen érthető, hogy a legjobb kezekben szeretnénk tudni a vagyonunkat. Épp ezért nem mehetünk el szó nélkül a privátbanki szolgáltatások mellett sem.

Ezt a lehetőséget választva egy jó adag stressztől szabadulhatunk meg. Ugyanis értékpapírszámlánk menedzselése - a legmegfelelőbb értékpapírok kiválasztásától kezdve a befektetésünk teljesítményének nyomon követéséig - már nem a mi feladatunk, hanem a privát bankárunké.

Ráadásul a befektetési lehetőségek határa a csillagos ég. Hiszen így nemcsak a világ összes tőzsdéje érhető el (pedig már ez sem kis dolog), hanem a tőzsdén kívüli (OTC) piac is.

A szolgáltatás ugyanakkor csak 10 millió, de inkább 25 millió forintnál is nagyobb vagyonnal rendelkezőknek érhető el, és természetesen a professzionális tanácsadás és vagyonkezelés sincs ingyen.

Cserébe viszont teljesen személyre szabott befektetési lehetőségeink lesznek, és igazán látványos hozamokat érhetünk el.

A döntés a mi kezünkben van

A fentiekből jól látható, hogy rengeteg különféle lehetőségünk van a pénzünk befektetésére, azonban nem mindenkinek ugyanaz a legideálisabb választás.

A helyes döntés meghozatalához első sorban mérlegelnünk kell, hogy mekkora vagyonnal rendelkezünk, illetve mennyi pénzről és milyen időtávra kell lemondanunk a cél érdekében.

Fontos továbbá, hogy olyan lehetőség mellett tegyük le a voksunkat, amelyhez megvan a kellő jártasságunk és tájékozottságunk, vagy ha ez nincs, akkor kapjunk szakértői segítséget.

Végül pedig gondoljuk át, hogy mennyire kockázatos az adott befektetés, és cserébe mekkora nyereség várható.

A lényeg, hogy egy bizonyos szint felett már alaposan meg kell fontolnunk, hova tesszük a pénzünket, hogy ne nulla, hanem akár többszörös összeg legyen a végeredmény.