Fantasztikus sikere a magyar egészségügynek a századik itthon végzett tüdőtranszplantáció

műtét operáció
Daganat helyett egy műanyag bója volt a férfi tüdejében
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Rendkívüli eredmény eléréséről számolt be mai sajtótájékoztatóján Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere: Magyarországon végrehajtották a századik tüdőtranszplantációt.
Vágólapra másolva!

Öt éve vált függetlenné a program

Kásler Miklós felidézte: az első magyarországi tüdőátültetést alig több, mint öt éve, 2015 decemberében hajtották végre Magyarországon. A magyar tüdőtranszplantációs program először a Bécsi Egyetem transzplantációs programjának részeként indult, 2020 ősze óta pedig önálló európai programként működik. Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) bázisán működő Semmelweis Egyetem (SE) Mellkassebészeti Klinikán végrehajtott műtét az első volt azok sorában, amelyekért a magyar betegeknek nem kellett Bécsbe utazniuk, ahol eddig ezeket az összetett sebészeti beavatkozásokat végezték. Kásler Miklós miniszter (EMMI) pár hónappal azt megelőzően, szeptemberben jelentette be, hogy megvalósult a magyar tüdőtranszplantációs program a bécsi egyetemi centrumtól független működése.

- ismertette a miniszter.

2015-től 2020-ig folyamatosan bővült a hazai indukáció, egyre bonyolultabb eljárásokat hajtottak végre a magyar orvosok, és végeztek beavatkozásokat gyerekeknél is.

Az OOI pedig az egyetlen európai szinten akkreditált magyar egészségügyi intézmény, kimagasló eredményekkel. Így vált lehetővé vált a Kelet-európai Onkológiai Akadémia létrehozása, a nemzetközi együttműködésnek immár 21 tagja van

- idézte fel Kásler Miklós.

Ez azt is jelenti, hogy a magyar onkológia Európában elfoglalt pozíciója a közeljövőben várhatóan tovább fog nőni - fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter kiemelte: Magyarország részt vesz a Cancer Mission nevű EU-s programban, melynek keretében új finanszírozási források válnak elérhetővé az onkológiai munkában.

Ma van a Rákellenes Világnap

Február 4-én van a nemzetközi Rákellenes Világnap. A sajtótájékoztatón ennek kapcsán Kásler Miklós kitért arra: Magyarországon a betegszám emelkedése mellett sem növekednek a halálozási számok e betegségek tekintetében, ami a terápiás, gyógyító munka eredményességét, a terápiák hatékonyságát mutatja.

Jelzés az egészségügy fejlettségéről

A sajtótájékoztatón dr. Rényi-Vámos Ferenc, az OOI sebészeti központjának vezetője, a Semmelweis Egyetem (SE) Mellkassebészeti Klinikájának docense, a tüdőtranszplantációkat végző szakmai csapat irányítója elmondta: olyan beavatkozásokat végezhetnek az elmúlt években megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően, melyekre számos környező országban nincs lehetőség.

- fogalmazott a vezető szakember.

Rényi-Vámos Ferenc arra is kitért: az a munka, ami az intézményben zajlik, két nagy múltú intézmény, az OOI és a Semmelweis Egyetem kivételes együttműködésének az eredménye. A hamarosan befejezéséhez jutó, közel 3 milliárdos fejlesztés az új mellkassebészeti blokk kialakítására pedig közelebb hozza annak a célnak az elérését, hogy regionális centrum működjön az intézményben.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Így világviszonylatban is a jelenlegi élvonalat képviselő körülmények és eszközök segítségével végezhetik munkájukat a gyógyítók.

"A tüdőtranszplantáció sztárjai a sebészek, hősei viszont az aneszteziológusok" - fogalmazott Rényi-Vámos Ferenc, arra utalva, hogy az intenzív terápiás szaktudás is elengedhetetlenül szükséges munkájuk sikeréhez.

Ennek kapcsán dr. Elek Jenő, az intenzív terápiáért felelős főorvos elmondta: óriási eredményeket értek el az elmúlt évben. "Rutinná vált a légzési elégtelenség ellátására alkalmazott műtüdő, az annak kapcsán szerzett tapasztalatoknak a Covid-19 kapcsán, de a tüdőgyógyászat más területein is hasznát vesszük majd" - ismertette. A főorvos elmondta azt is: az intézményben a 21. század orvostechnikájának csúcsát alkalmazzák.

Büszkeség a századik sikeres tüdőtranszplantáció

Dr. Polgár Csaba, az OOI főigazgatója elmondta: büszkeséget jelent, hogy a 2015-ben megjelent új intézményi profillal mostanra ilyen sikereket értek el. Egyúttal köszönetét fejezte ki amiatt, mert a kormányzati támogatás révén lehetővé vált a központ fejlesztése.

"Magyarországon vezető halálozási ok a tüdőrák, de az intézményben dolgozó csapat országos szinten is a legjobbakból áll, és egyre jobb eredményeket érnek el a betegek érdekében végzett munkájukban" - mondta a főigazgató.

Polgár Csaba kifejtette: az új műtőblokk tavaszra tervezett átadásával kiterjeszthetik a transzplantációs tevékenységeket, és folyamatosan 21. századi színvonalon tudnak dolgozni a mellkasi daganatos megbetegedések kezelésén. Az új műtőblokk nemcsak a tüdőátültetés további fejlődésére és fejlesztésére ad lehetőséget, de 21. századi körülményeket biztosít a tüdődaganatok sebészi és multidiszciplináris kezeléséhez - emelte ki a főigazgató.