Matolcsy György elmondta, hogy lehetne újraindítani a gazdaságot

MATOLCSY György
Budapest, 2020. április 17. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Miért ne gondolkodhatnánk arról már most az ország újrazárásának időpontjában, hogy miképpen érdemes jól elkapni a gazdasági újraindítás lépéseit és nem egyszerűen csak kinyitni azt, amit időlegesen bezártunk? - teszi fel a kérdést a Növekedés.hu-n megjelent elemzésében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 
Vágólapra másolva!

Első pillanatra úgy tűnhet, hogy a magyar gazdaság újraindítása csak annyit jelent, hogy kinyitnak azok, akik korábban bezártak. De nem, az ilyen fizikai lépések mellett valójában több újraindításra is szükség van - írja Matolcsy György.

Újra kell indítanunk a 2020-as éveket. A 2010-es éveket egy gyors és sikeres válságkezeléssel indítottuk, most is erre van szükségünk.

Akkor a pénzügyi egyensúlyt kellett, most a gazdasági növekedést kell először helyreállítanunk.

Közben újra kell indítanunk a gazdasági felzárkózás folyamatát. 2017-2019 között a magyar gazdaság már egy gyors felzárkózási szakaszban volt, az EU-n belül az első három leggyorsabb GDP-növekedési adatot felmutató tagállam közé tartoztunk.

- teszi hozzá a jegybank elnöke.

A 2020-ban elromló egyensúlyi mutatókat már 2021-ben és 2022-ben is javítani kell az előző évhez képest. Enélkül aligha lehetséges 2022 után az újabb egyensúlyi fordulat - írja Matolcsy György.

A jegybank elnöke úgy véli: érdemes elővenni a 2008-2009-es uniós válságkezelés néhány tapasztalatát. Bár most az EU felhagyott a megszorításokra épülő válságkezeléssel, ezért mind a fogyasztás, mind a beruházások helyreállása gyorsabb lehet, de nem magától: kormányzati beavatkozás kell. Elsősorban a beruházásoknál szükséges erőteljes, hatékony és célzott beruházási újraindítás. A célzás részeként az állami beruházásoknál kell fordulat, legalább 3000 milliárd forintos teljesítménnyel 2021-ben. A célzás célzásaként az állami beruházásokat döntően két területre érdemes összpontosítani: a lemaradások gyors behozására és az elmúlt évtizedben kiépített előnyök erősítésére.

Itt érkeztünk el az újraindítás kulcskérdéséhez.

Döntően nem a régi gazdasági szerkezetet kell helyreállítani, hanem előre kell törni a 2020-as évek új technológiai forradalma felé - véli Matolcsy György.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 2020-as magyar válságkezelés egyik bravúrja, hogy jelentősen bővíteni tudta a külföldi működőtőke-beruházásokat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kitűnő munkát végzett, mert nem egyszerűen mennyiségi növekedés jellemezte a külföldről érkező közvetlen tőkebefektetések (FDI) bevonását, hanem minőségi fordulat is történt. Ez a járműiparban ment végbe a leglátványosabban, de minden új beruházás világszínvonalú új technológiát épít be a magyar gazdaság szerkezetébe. Hasonló fordulatokra lesz szükség az újraindítás keretében minden ágazatban, ezért az állami beruházásokat nem csupán mennyiségileg, hanem minőségileg is szükséges megújítani - írja Matolcsy György.

A fenntartható felzárkózási pálya évi 4-4,5 százalékos növekedést hozhat 2030-ig, amivel közel lehet kerülni az akkori EU-átlaghoz. Még így is 14 ország lenne előttünk az uniós fejlettségi rangsorban, de már 12 mögöttünk: ez egy igen sikeres évtized lenne.

- teszi hozzá.

A termelékenység folyamatos javulásához minden olyan tartalékot mozgósítani kell, amit eddig nem, vagy csak részben használtunk. Ilyen tartalék szép számmal akad a készleten. Erről szól az MNB 330 pontos versenyképességi programja, az 50 pontos válságkezelési és a 10 pontos újraindítási programunk. Bár úgy tűnik, hogy ezekből lehet csemegézni, de nem, mert együttesen mindre szükség van.

Az újraindítás lényege az újraformálás, a reform.

Ebben az évtizedben az egész világon nagy erő és sok pénz van a kormányok kezében, ezért minden kormánynak érdemes hallgatnia az ősi kínai bölcsességre:

- zárul Matolcsy György írása.