Történelmi napot ünnepelhettek a kriptovaluták rajongói

bitcoin pénz pénzügyi tudatosság kriptovaluta
A bitcoint egyre több illegális tevékenységhez is használják.
Vágólapra másolva!
Szerdán megkezdődött a kereskedés a Coinbase nevű kriptovaluta-tőzsde részvényeivel az amerikai Nasdaq indexen, ami történelmi pillanat volt a teljes kriptopiac számára. A befektetői lelkesedés mellett jelentős erősödést produkált a vállalat, miközben a kriptovaluták árfolyamai is csúcsokat döntöttek.
Vágólapra másolva!

Nagy napjuk volt szerdán a kriptovaluták rajongóinak. Megkezdődött ugyanis a nyilvános kereskedés a Coinbase nevű amerikai kriptovaluta-tőzsde részvényeivel a Nasdaq indexen, miközben a kriptovaluták általában is erős napot zártak.

A Coinbase papírjai 381 dolláron debütáltak, majd a nap végén 328 dolláron zártak – írja a BBC.

A cég kezdeti piaci értéke így olyan, jól ismert nagyvállalatok fölé emelkedett, mint a BP olajóriás, ahogy megközelítette a 100 milliárd dollárt.

A papírt egyébként igencsak megrángatták a nap folyamán. Volt olyan pont, amikor egészen 430 dollárig erősödött, majd a zárás előtt visszaesett 310 dollárra is.

A teljes kriptopiac számára azért volt fontos mérföldkő a Coinbase kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO), mert az üzlet újabb bizonyítéka annak, hogy a kriptovaluták kezdenek megkerülhetetlenek lenni a hagyományos pénzügyi szektor számára is.

A Coinbase árfolyamának alakulása az első kereskedési napon Forrás: Investing.com

Közben a bitcoin szerdán elérte a 64.000 dolláros szintet – miután kedden új rekordot döntött, ahogy átlépte a 63.000 dolláros határt.

A legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama az elmúlt évben 300 százalékot erősödött, és idén sem állt meg a felívelése.

A közelmúltbeli szárnyalás elsősorban annak volt köszönhető, hogy olyan nagyvállalatok is beálltak a digitális fizetőeszköz mögé, mint a Tesla, a Mastercard, a PayPal, a BlackRock vagy a Morgan Stanley.

Nem a bitcoin volt azonban az egyetlen kriptovaluta, amely lendületesen erősödött az elmúlt napokban. A nagy versenytársnak számító Ethereum, valamint az eredetileg viccnek induló dogecoin is komoly emelkedést produkált. Utóbbi több mint 70 százalékos pluszt hozott össze, átlépve a 0,1 dolláros álomhatárt.

A 2012-ben alapított Coinbase-nek március végén összesen 56 millió felhasználója volt, több mint 100 országból, akik nagyjából 223 milliárd dollárnyi eszközt tartottak.

A cég közlése szerint az idei első negyedévben a Coinbase 1,8 milliárd dolláros bevételt ért el, amivel simán lenyomta a tavalyi egész éves eredményét– köszönhetően elsősorban a bitcoin kirobbanó népszerűségének.

A bitcoin/dollár árfolyam változása Forrás: Investing.com

A kriptovaluták növekvő fontosságát mutatja, hogy a Coinbase IPO-ja kapcsán az amerikai jegybank elnöke is kifejtette a véleményét egy interjúban. Jerome Powell a CNBC-nek közölte, szerinte a kriptovalutákat elsősorban a spekuláció hajtja.

Vagyis a lendületük annak köszönhető, hogy a befektetők az árfolyam emelkedésére számítanak.

A kriptovaluták tehát elsősorban spekulatív befektetési eszközök, és sokkal kevésbé hasonlítanak a hagyományos fizetőeszközökre – tette hozzá.