A gazdálkodókat segítő magyar startup cégbe fektet az Antenna Hungária

Byome alkalmazás Antenna Hungária AHa!Brainstore Startup Program
Vágólapra másolva!
A kis területen gazdálkodó, kevésbé tőkeerős termelők és a nagygazdák, illetve agrárvállalatok termelési hatékonyságát egyaránt javítani képes megoldást kínáló Byome az Antenna Hungária AHa!Brainstore Startup Programjának köszönhetően részesül tőkebefektetésben.
Vágólapra másolva!

Az Antenna Hungária közleményében azt írja, hogy a Föld népességének folyamatos növekedésével párhuzamosan egyre égetőbb kérdés, hogy hogyan javítható a mezőgazdaság termelékenysége. A környezetvédelmi előírások szigorodása, a rovar- és gyomirtó szerek, valamint a műtrágyák használatának korlátozása miatt

a termelékenység növelése kizárólag a hatékonyság növelésével érhető el.

Byome alkalmazás Antenna Hungária AHa!Brainstore Startup Program Forrás: Antenna Hungária

A feladat megoldását a szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbá válása is nehezíti, ezért a lehetséges eszközök és módszerek iránti kereslet világszerte erősödik.

Komplex döntéstámogatás

– A fenntartható élelmiszerellátás biztosítását nagyban elősegítheti egy magyar startup, a Byome, illetve az általa kifejlesztett költséghatékony és felhasználóbarát digitális megoldások, amelyeknek immár az értékesítése is megkezdődött – olvasható a közleményben. Mint írják, a Byome rendszerének időjárás alállomása folyamatosan nyomon követi a termeléshez kapcsolódó környezeti tényezőket, majd a begyűjtött adatok alapján előrejelzéseket és termelési javaslatokat ad a vetés, az öntözés és a tápanyag-utánpótlás hatékonyabbá tételéhez.

Okos kártevőcsapdája pedig képes érzékelni és előre is jelezni a táblákon megjelenő kártevőállomány alakulását. Így célzotabbá és eredményesebbé teszi a kártevők elleni védekezést úgy, hogy a korábbinál kevesebb irtóanyag felhasználásával nagyobb lehet a terméshozam. Az eszközöket a megjelenítő platform teszi könnyen használhatóvá, ahol

a szenzorok által begyűjtött összes adat, az előrejelzések és a javaslatok egyetlen felületen érhetők el.

– A Byome egy olyan mezőgazdasági IoT megoldás, amely NB-IoT, LoRa és Cloud technológiákat alkalmazva nem csak aktuális és historikus adatokat, de a gazdálkodók munkáját segítő előrejelzéseket, javaslatokat és figyelmeztetéseket, vagyis komplex döntéstámogatási szolgáltatást is a rendelkezésükre bocsát. Az Antenna Hungária a startupban való befektetés által értékes elemmel egészítheti ki agrár-IoT portfólióját, szélesebb választékú értékajánlatot biztosítva ágazati ügyfelei számára – mondta Mándi Gábor, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Öt startupot választottak ki

A közleményben emlékezetnek, hogy az AHa!Brainstore Startup Program olyan, magas hozzáadott értékű, nemzetgazdasági szinten is jelentős potenciállal rendelkező innovatív projektek megvalósulását támogatja, amelyek fókuszterülete a telekommunikáció, multimédia, drón és IoT megoldások mellett a digitális platform szolgáltatások.

Az Antenna Hungária a Hiventures, a Drukka Startup Studio és a Telenor együttműködésével 2020-ban bonyolította le sikeresen az AHa!Brainstore Startup Program 3.0 kampányt, melynek eredményeként a több mint 100 jelentkező közül 5 startupot – köztük a Byome-t - választották ki. Az akcelerátor program a Byome számára az értékesítési támogatás és az eszköztesztelés és -fejlesztés területén nyújtandó támogatással biztosít növekedési lehetőséget. A tőkebefektetés formájában megvalósuló együttműködésben az Antenna Hungária mellett a Hiventures és a Drukka Kft. is részt vesz.

Az Antenna Hungária közleményéből az is kiderül, hogy

az agrár terület az egészségügyi és a kereskedelmi jellegű projektek mellett a harmadik legaktívabb iparág mind a befektetések méretét, mind darabszámát tekintve.

A Hiventures eddig 20 olyan startupot finanszírozott, akik az agráriumban, vagyis az argotech területen tevékenykednek, és összesen 1,7 milliárd forintot folyósított számukra.