igitális pénzzel fizet egy dél-koreai vécé a használatáért

Az utolsó, az első vagy a középsők? Eláruljuk, melyik a legtisztább fülke a nyilvános vécékben wc illemhely
Vágólapra másolva!
Egy egyetemi WC használatával a diákok fizethetnek a kávéért, ebédért, de akár könyveket is vásárolhatnak, a vécébe a használat során jutó anyagokat pedig az épület áramellátásának elősegítésére használják fel.
Vágólapra másolva!

Cho Jae-weon az Ulsani Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet (UNIST) környezetmérnök professzora olyan környezetbarát WC-t tervezett, amely ürüléket használ fel a biogáz és trágya előállításához.

A BeeVi WC egy vákumszivattyú segítségével küldi az ürüléket a földalatti tartályba, ezzel is csökkentve a vízfelhasználást. A hulladékot itt a mikroorganizmusok metánná bontják és az épület energiaforrásává válik, többek között gáztűzhelyet és kazánt üzemeltetnek vele.

- mondta el a szerkezetet tervező környezetvédelmi mérnök.

Dél-Korea a világ élén jár az okos-technológiák mindennapokba történő bevezetésével. A kép illusztráció. Forrás: Shutterstock

A találmányhoz kapcsolódóan Cho egy virtuális valutát is kidolgozott, amelynek neve Ggool, ami koreaiul mézet jelent.

Minden, a környezetbarát WC-t használó ember napi 10 Ggool-t keres.

A diákok a pénznem segítségével árukat vásárolhatnak az egyetemen, a frissen főzött kávétól kezdve az instant tésztán át a gyümölcsökig vagy épp könyvekig. A diákoknak a Ggool piacon csupán egy QR-kódot kell beolvastatniuk a fizetéshez és máris átvehetik a kívánt termékeket.