A világ leghíresebb egyeteme többé nem ad pénzt a fosszilis energiákra

Harvard University, Boston, Massachusetts, USA
Vágólapra másolva!
A Harvard Egyetem a továbbiakban nem invesztál fosszilis energiahordozókba, a befektetési alapban kezelt vagyont inkább a világ környezetbarátabb energiákra való átállására költik - számol be a Mining.com portál a döntésről.
Vágólapra másolva!

A Harvard Egyetem befejtetési alapja a továbbiakban nem fektet fosszilis energiahordozókba. Sőt, a vagyonkezelő alapítvány elnöke azt is közölte, hogy a szervezet már idén június óta nem tett közvetlen befeketést a környezetet jobban károsító hagyományos hordozókba. Magántőke-alapokon keresztül ugyan még vannak közvetett befektetéseik a fosszilis iparban, azonban ezek is kifutóban vannak, és a teljes portfólió alig 2 százalékát teszik ki - ismertette. A Harvard Egyetem alapja összesen 42 milliárd dollárral gazdálkodik, a forrásokat pedig inkább a zöld energiákra és az ezek irányba tett elmozdulásra fordítják.

Illusztráció Forrás: robertharding/Fraser Hall/Fraser Hall

Diákok illetve aktivisták csoportjai üdvözölték a bejelentést, ami szerintük éles fordulatot jelent az egyetem álláspontjában, visszatekintve az elmúlt évtizedre. Ugyanakkor többen bíznak abban, hogy a Harvardnál hozott döntés jó példát jelent majd más intézmények számára is. Az USA vezető felsőoktatási intézményei közül az Ivy League (azaz a Borostyán Liga, az USA nyolc elit felsőoktatási intézményének szövetségét jelenti, beleértve a Harvardot is), a Kaliforniai Egyetem, valamint a brit Cambridge-i Egyetem már korábban elkötelezte magát amellett, hogy befektetéseikkel kivonulnak a fosszilis iparból.