Az eddigieknél is nagyobb lendülettel folytatódik az országos közúthálózat korszerűsítése

Öt brutális baleset, amit csodával határos módon túléltek munkavédelmi sisak útépítés útépítő munkás news
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az idén az eddiginél is nagyobb lendülettel folytatódik az országos közúthálózat korszerűsítése, főként az alsóbbrendű utak felújítása - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a Bács-Kiskun megyei Móricgáton.
Vágólapra másolva!

Mosóczi László az 5407-es számú út Móricgát és Jászszentlászló közötti, nettó 838 millió forintból felújított, közel nyolc kilométeres útszakaszának átadásán hangsúlyozta: Magyarország közúthálózata mintegy 32 ezer kilométer hosszú,és a 2010 előtt felhalmozott karbantartási lemaradás ledolgozása mindmáig rengeteg feladatot jelent. Az államtitkár kiemelte:

ha a 2021-re tervezett munkák az eddigi tempóban haladnak, akkor az idei beruházások akár 1250 kilométerrel javíthatják a közutak szolgáltatási színvonalát. A tavalyit így mintegy két és félszeresen meghaladó fejlesztés évtizedes rekord.

Emlékeztetett, a kormány több programban, jelentős részben hazai forrásból támogatja a fokozatos előrehaladást, így az elmúlt évtizedben több mint 6000 kilométernyi útszakaszt tettek rendbe. Az elvégzett beruházások összértéke pedig elérte a 755 milliárd forintot.

Illusztráció Forrás: magyarepitok.hu/Nagy Mihály

- fogalmazott az államtitkár.

Tájékoztatott arról, hogy a kivitelezők idén márciustól a nyár végéig 330 kilométeren végeztek feladataikkal, további mintegy 560 kilométeren pedig most is dolgoznak az ország minden részében.

Mosóczi László hangsúlyozta:

Ismertetése szerint az összekötő út egyéb szakaszainak állapotát már 2017-ben és 2018-ban javították a kivitelezők. A Magyar falu program támogatásával tavaly és idén további két szakaszon történt burkolatfelújítás vagy nagyfelületű marás, aszfaltozás. A bugaci összekötő úton így több mint 26 kilométeren dolgoztak a munkagépek az 54 főúttól egészen Jászszentlászló központjáig. A több mint 1,4 milliárd forint értékű beruházásokban az 5407-es út lényegében teljes hosszában megújult - sorolta az államtitkár.

A jó út alapvető feltétele egy település felvirágzásának Forrás: Thinkstock

Lezsák Sándor (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum), a térség országgyűlési képviselője elmondta: a jó út alapvető feltétele egy település felvirágzásának, éppen ezért a kormány a közlekedési hálózatok folyamatos bővítése mellett a már meglévő utak karbantartását, állapotának javítását is kiemelt feladatának tartja. Hangsúlyozta, a településeknek meg kell ragadniuk minden lehetőséget, hogy megteremthessék azokat a feltételeket, amelyek még vonzóbbá teszik a községeket, falvakat, tanyákat, és élhető körülményeket biztosítanak a fiatalok, a családok részére.

Csontos Máté (független) Móricgát polgármestere arról beszélt, hogy 23 éves polgármestersége alatt Elenyésző volt azoknak a testületi üléseknek a száma, ahol ne merült volna fel a móricgáti út helyzete, az elmúlt nyolc évben azonban felgyorsultak a folyamatok, öt éve az út 2,6 kilométer hosszú szakasza kapott új aszfaltburkolatot, mára pedig a teljes, mintegy 10 kilométer hosszú útrész megújulhatott.

Nagy András, Jászszentlászló polgármestere elmondta:

Hangsúlyozta: a fejlesztés nemcsak a két település életében jelentős, hanem a kistérség és az egész megye szempontjából is fontos. A beruházással ugyanis kedvezőbbé vált a munkaerő-szállítás is, hiszen a Mercedes-gyár a Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Jászszentlászló-Móricgát-Jakabszállás-Kecskemét körúton szállíthatja a dolgozókat. Az pedig, hogy Móricgát visszakerülhetett a megye vérkeringésébe, a remények szerint megállíthatja a népességfogyást, a fejlesztéseknek pedig a környéken működő öt vágóhíd is nyertese lehet- tette hozzá.