Irak több tízmilliárd dolláros olaj-, gáz- és napenergia-üzletet kötött

Vágólapra másolva!
A francia TotalEnergies 27 milliárd dolláros szerződést írt alá az iraki olaj-, gáz- és napenergia-termelésbe történő beruházásról, miközben a közel-keleti ország akut energiaválsággal küzd. A részleteket a Channel News Asia közölte.
Vágólapra másolva!

Az üzlet bejelentésére, amelynek célja részben Irak fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentése, ünnepélyes keretek között került sor, Ihsan Ismail olajügyi miniszter ugyanis egy bagdadi ünnepségen írta alá a szerződést Patrick Pouyanne-nal, a TotalEnergies vezetőjével.

A dokumentum megpecsételésére hónapokig tartó tárgyalások és a cég vezetőjének többszöri iraki látogatása után kerülhetett sor.

A francia nagyvállalat kezdetben 10 milliárd dolláros infrastrukturális beruházás megvalósítását tervezi a hatalmas olaj-és gáztartalékokkal rendelkező országban,

amit később a bevételek függvényében újabbak követnek majd (a tervek szerint a második körben ez 17 milliárd dollár ráfordítással járna).

– mondta az olajügyi miniszter.

"Boldog vagyok, hogy Bászrában lehetek, itt tartózkodásom során a gáz- és olajmezőket is meglátogattam" - tweetelte Pouyanne januárban. „Mivel a gáztermelés Irak és a TotalEnergies számára is prioritás, öröm lesz a közös munka."

Total benzinkút (Illusztráció) Forrás: Wikipedia

A megállapodást annak ellenére hozták tető alá, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének második számú termelőjeként számon tartott

Irak a társadalmi elégedetlenséget jelentősen tápláló akut energiaválsággal és krónikus áramkimaradásokkal is küzd.

A tisztviselők a beruházások hiányát és az energiahálózat leromlott állapotát az állami bevételek több mint 90 százalékát kitevő, ámde csökkenő olajárakkal indokolják.

Az ország nagymértékben függ a szomszédos Irántól, ugyanis ez az ország biztosítja gáz- és villamosenergia-szükségletének egyharmadát.

A legfrissebb adatok szerint Bagdad hatmilliárd dollárral tartozik Teheránnak a már leszállított energiáért.

A TotalEnergies-szel megkötött szerződés négy projektet fed le

– közölte az aláírási ceremónia előtt az iraki olajügyi minisztériumhoz kötődő forrás.

Ezek egyikének keretében vezetik majd el a tengervizet a Perzsa-öbölből a dél-iraki olajmezőkre. A vizet a föld alatti lelőhelyekről történő olajkitermeléshez használják.

Egy másik projekt célja, hogy a Bászra déli kikötője közelében lévő Artawi olajmező termelését napi 85.000 hordóról 210.000 hordóra növelhessék.

Egy harmadik projekt keretében felépítik az ágazat gázmezőinek termelését hasznosító komplexumot.

A negyedik projekt keretében naperőművet telepítenek majd Artawiban. Az iraki forrás szerint a napelemek végső soron "1.000 megawatt" villamos energiát fognak termelni, ami egy atomreaktor által termelt energiának felel meg. Iraknak ehhez semmit sem kell fizetnie.

A napenergiával termelt villamos energia "45 százalékkal kerül kevesebbe, mint a hagyományos erőművek által termelt áram" – jelentette ki az iraki kormány.

A terv az, hogy a felesleges gázmennyiséget elégetés helyett villamosenergia-termelésre használják fel.

A miniszterelnöki hivatal szerint ez "csökkenteni fogja a gázimportot".

Januárban az olajügyi miniszter azt mondta, hogy a francia céggel való kapcsolat "gyors ütemben fejlődik".

A korábbi francia Total, amely a tisztább energiaforrások felé történő diverzifikáció jelképeként TotalEnergies névre keresztelte át magát, a világ öt legnagyobb energetikai vállalatának egyike. Bár a vállalat továbbra is az olajra és a gázra összpontosít, idén a beruházásainak 20 százalékát a villamos energiára és a megújuló energiákra fogja fordítani.