Éles viták kereszttüzébe kerülhet az Északi-sarkkör

OPEC, olaj, kőolaj Russia SEA platform Ship oil drilling Pechora Sea arthic Prirazlomnaya ice-resistant oil-producing SQUARE FORMAT AT SEA, RUSSIA - MAY 8 :  The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on
AT SEA, RUSSIA - MAY 8 : The Prirazlomnaya offshore ice-resistant oil-producing platform is seen at Pechora Sea, Russia on May 8, 2016. Prirazlomnaya is the world's first operational Arctic rig that process oil drilling, production and storage, end product processing and loading. Sergey Anisimov / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az északi sarkköri olaj- és gázkitermelés egyre izgalmasabb terület a vállalatok számára. Mindeközben a világ éppen távolodna el a fosszilis tüzelőanyagoktól, vagyis sokan ellenzik, hogy hatalmas projektek induljanak a térségben. Az északi sarkkör tehát a következő évek energiavitáinak fontos terepe lehet.
Vágólapra másolva!

Nemrég megjelent egy jelentés egy energiaátállást támogató szervezettől, amely arra jutott, hogy az olaj- és gázvállalatok 20 százalékkal növelnék a kitermeléseiket az északi sarkkör térségében a következő öt évben – írja az Oilprice.com.

Ezek között pedig olyan óriások vannak, mint a Gazprom, a Total vagy a ConocoPhillips, amelyek mögött több százmilliárd dollárnyi tőke áll, amit bankok és befektetők biztosítanak számukra.

És miközben több cég jelezte elkötelezettségét azzal kapcsolatban, hogy visszafogja a fosszilis tüzelőanyagok iparágának finanszírozását, úgy tűnik, az északi sarkkör túl jó üzletnek számít – mutat rá a Reclaim Finance jelentése.

A nonprofit szervezet 314 milliárd dollárnyi finanszírozást azonosított, amelyek kifejezetten új olaj- és gázkitermeléseket támogattak az északi sarkkörön 2016 és 2020 között. A finanszírozók pedig mind nagybankok és vezető eszközkezelők voltak, amelyek jelentős részben már elkötelezték magukat a nettó nullás károsanyag-kibocsátás mellett.

Komoly konfliktusokat okozhat a piacon az északi sarkköri olaj- és gázkitermelés Forrás: AFP/Anadolu Agency/Sergey Anisimov

A legnagyobb finanszírozók között van például a JPMorgan amerikai óriásbank, amely a jelentés szerint 18,6 milliárd dollárral támogatta a munkálatokban érintett társaságokat, de a Barclays 13,2 milliárd dolláros, a Citigroup pedig 12,2 milliárd dolláros finanszírozást biztosított.

Az eszközkezelők körében kiemelkedik a BlackRock 28,5 milliárd dollárral, de a Vanguard 21,6 milliárd dollárt, az Amundi pedig 12,9 milliárd dollárt biztosított az északi sarkköri olaj- és gázkitermelésekben utazó cégeknek.

A jelentés készítői rámutattak, hogy miközben számos nagy pénzügyi cég világszerte elkötelezte magát a klímavédelem támogatása mellett, sokan továbbra is finanszíroznak új olaj- és gázkitermelési projekteket.

Az északi sarkkör területe így tehát különösen érzékeny lehet a következő években, és akár konfliktusokat is szülhet a globális energiapiacon.