A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHollandia-Magyarország
NyílNyíl

Rekordmagas prémiumot kapnak novemberben a nyugdíjasok

nyugdíjas, nyugdíjkorrekció
Vágólapra másolva!
Nagyon jelentős összeget, akár 100 ezer forintot is kézhez kaphat minden nyugdíjas idén novemberben köszönhetően a gazdaság vártnál jobb teljesítményének. A legutóbbi kormánydöntések alapján minden időskorú egységesen 80 ezer forintot kap majd kézhez, valamint visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal emelik a nyugellátásokat novemberben a magasabb infláció miatt. Míg a Gyurcsány-korszakban nyugdíjadót akartak kivetni, bevezették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, jelentősen megemelték a gáz és az áram árát és elvették a 13. havi nyugdíjat, addig a mostani kabinet arra készül, hogy még 2022 elején visszaadja a 13. havi nyugdíjat. 
Vágólapra másolva!

- mondta Orbán Viktor még múlt pénteken a Kossuth Rádióban. Továbbá a miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kormány vállalta a Gyurcsány-kormány bűneinek a korrigálását.

- fogalmazott, majd úgy folytatta: a harmadik tartozásunk a nyugdíjasoktól elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése volt, így év elején kétheti nyugdíjat ebből vissza tudunk adni. Orbán Viktor kiemelte: ha a hazai gazdaság olyan szinten jól teljesít, mint az év eddigi részében, akkor lehetséges, hogy februárban akár egy egész havi nyugdíjat is visszafizethetünk a nyugdíjasoknak. A miniszterelnök azonban leszögezte: ez még nem száz százalékig biztos, mivel függ a gazdaság teljesítményétől.

A várakozásokhoz képest magasabb a nyugdíjkorrekció mértéke

A legújabb fejlemények szerint idén novemberben a 80 ezer forintos nyugdíjprémium mellett lényegesen magasabb nyugdíjkorrekció jöhet a vártnál magasabb infláció miatt. Mindez abból derült ki, hogy a kormány kihirdette a novemberben várható visszamenőleges nyugdíjemelésről szóló rendeletét. A nyugdíjemelési kompenzációról szóló rendelet kimondja, hogy 2021. november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal hivatalból kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást. A 2021. január–október hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2021 novemberére járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

A most eldöntött 1,2 százalékos pótlólagos nyugdíjemeléssel így gyakorlatilag 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat a kabinet.

A visszamenőleges hatályú, 1,2 százalékos emelés lényegesen meghaladja a várakozásokat és azt a mértéket, ami a törvény szövegéből szigorúan következne.

Jelentős összeget kapnak idén novemberben a nyugdíjasok Forrás: Shutterstock

Akár 100 ezer forintot is kaphatnak novemberben az idősek

Augusztusban az első nyolchavi infláció 4,3 százalék volt, ami alapján arra lehetett számítani, hogy a kompenzáció 0,7 százalékpont lesz, amihez képest ez a pótlólagos nyugdíjemelés jóval nagyobb, gyakorlatilag a kormány 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Az egész évet tekintve tehát a nyugdíjtöbblet összegét a következőként lehet megbecsülni: 12 hónapra, plusz a 13. havi nyugdíj egynegyedére jár az 1,2 százalékos pluszemelés. 2021 elején az átlagnyugdíj összege 148 ezer forint körül lehetett. Ezzel számolva a kormány mostani döntése éves szinten 21 750 forintnyi pluszbevételhez juttatja az időskorúakat, akik átlagnyugdíjban részesülnek.

Ehhez jön még hozzá a minden nyugdíjasnak szánt 80 ezer forintos nyugdíjprémium, így ezek az érintettek akár 100 ezer forintnyi egyszeri jövedelemhez is juthatnak az év végén.

Gyurcsányék csak rezsit emeltek, és elvették a 13. havi nyugdíjat Forrás: MTI/Mohai Balázs

A baloldal rezsit emelt, és elvette a 13. havi nyugdíjat

A nyugdíjasok helyzete a héten az Országgyűlésben is téma volt. Rétvári Bence arról beszélt, hogy amikor az MSZP kormányon volt, még Ferge Zsuzsa baloldali szakértő szerint sem tettek semmit a nyugdíjasokért.

– emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: több mint negyvennégy százalékkal növekedtek a nyugdíjak, vásárlóértékében ez tíz százalékos emelkedést jelent. – Olyan nyugdíjszámítási rendszert hoztunk létre, amelyben a nyugdíjasok nem tudnak rosszul járni. Akár magasabb az infláció a tervezetnél, akár alacsonyabb, a nyugdíjasok csak jobban járhatnak – jelezte Rétvári Bence, felidézve:

a súlyos anyagi nélkülözésben élő nyugdíjasok aránya 16,2 százalékról 6,7 százalékra csökkent.

- minderről már Zsigó Róbert, a családügyi minisztérium államtitkára beszélt az Országgyűlésben.

Minden nyugdíjas egységesen megkapja a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jelentős támogatás

Farkas András nyugdíjszakértő szerint egységesen 2,5 millió jogosult kapja meg a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, amely több százezer kisnyugdíjasnak a havi ellátása összegét is meghaladó jelentős támogatás.

– összegezte a Világgazdaságnak Farkas András.

Így emelkedett a nyugdíj az elmúlt években

Az elmúlt években az alábbi módokon segítette a kormány a nyugdíjasokat:

  • 2017 januárjában 1,6 százalékkal emelték a nyugdíjakat
  • Mivel a 2017-es infláció 2,4 százalék volt, így novemberben további 0,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak januárig visszamenőlegesen
  • 2017 novemberében 10 000 forintos Erzsébet-utalványt kaptak a nyugdíjasok
  • 2017 novemberében átlagosan 12 000 forint nyugdíjprémiumot is kaptak a nyugdíjasok, ez is tovább növelte az emelés éves mértékét, így elmondható, hogy az emelés infláció feletti volt
  • 2018 januárjában 3 százalékkal emelték a nyugdíjakat. A 2018-as infláció 2,8 százalék volt, tehát az emelés infláció feletti lett
  • 2018 márciusában 10 000 forint értékű Erzsébet-utalványt kapott minden nyugdíjas
  • 2018 novemberében átlagosan 18 000 forint nyugdíjprémiumot fizettek ki, ami tovább emelte az éves emelés mértékét
  • 2019 januárjában 2,7 százalékkal nőttek a nyugdíjak
  • 2019 novemberében további 0,7 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, és nyugdíjprémiumot is fizettek (átlagosan 22 ezer forint). Az éves infláció 3,4 százalék volt, így a prémiummal és a rezsiutalvánnyal összességében infláció feletti volt az éves emelés
  • 9 000 forintos rezsiutalványt kapott minden nyugdíjas 2019 őszén
  • 2,8 százalékkal nőttek a nyugdíjak 2020 januárjában
  • 2020 novemberében jött a kiegészítő nyugdíjemelés, 1,2 százalék visszamenőleg egész évre, ezzel a 2020-as emelés 4 százalék lett, ami több mint az éves infláció (3,4 százalék)
  • 2021 januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak
  • 2021 júniusától további 0,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak
  • 2021 novemberében újabb 1,2 százalékkal nő a nyugdíj, és az emelés ebben az esetben is visszamenőleges, január 1-től érvényes, tehát a nyugdíjasok egy összegben megkapják azt egész évre.
  • 2021 novemberében minden nyugdíjas egységesen 80 ezer forintot kap nyugdíjprémiumként
  • Fokozatosan, 4 év alatt visszaépül a 13. havi nyugdíj. 2021-ben 1 heti, 2022-ben 2 heti, 2023-ban 3 heti és 2024-től egy havi pluszjuttatást kap minden nyugdíjas. 52 héttel számolva az idei +1 heti juttatás további 1,92 százalék emelést jelent.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!