Arannyal az infláció ellen

Vágólapra másolva!
Mennyire védhetjük ki az infláció káros hatásait, ha aranyba fektetünk? Számíthatunk-e nyereségre is? Milyen eredményeket értek el a befektetők? Cikkünkben bemutatjuk, amit az arany-befektetésekről tudni érdemes, és néhány érdekes lehetőségre is fény derül.
Vágólapra másolva!
Forrás: freepik

Az aranynak, ennek a korrózióálló nemesfémnek az értékét már az ókorban felismerték, nem véletlenül vált később fizetőeszközzé. Mára ez a funkciója megszűnt, jelentősége azonban továbbra is töretlen: nemzetközi szinten is fontos mutató, hogy egy-egy állam mekkora aranytartalékkal rendelkezik.

E tekintetben mi igazán szép eredményeket mondhatunk a magunkénak: 2021 áprilisában a Magyar Nemzeti Bank megháromszorozta Magyarország aranytartalékát. Soha nem volt még ennyi aranyunk: 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelkedett hazánk aranytömbökben tárolt vagyona. A nemzetközi rangsorban így az 56. helyről a 36. helyre ugrottunk. A kelet-közép-európai régióban pedig nemcsak a 3. helyet szereztük meg, hanem nálunk a legmagasabb az egy főre jutó aranytartalék.

Miért kell egy államnak aranytartalék?

A válasz e kérdésre meglehetősen összetett. Egyrészt a jegybank a tartalékai segítségével (az aranyon kívül például különböző értékpapírokkal, devizákkal, betétekkel) befolyásolni tudja a forint árfolyamát, és közbe tud lépni, ha kritikus gazdasági helyzet adódik. Arról nem is beszélve, hogy az arany egy esetleges világkatasztrófa esetén is fizetőeszközként funkcionálhat.

Másrészt az arany nemcsak megőrzi értékét, de épp válságok idején megugorhat az ára, hiszen a pénz elértéktelenedésétől való félelem az arany felvásárlására ösztönzi a befektetőket. Az állampapírok, részvények értéke mindig egy adott gazdaságtól, országtól vagy cégektől függ ha csődbe megy az adott gazdaság, akkor ezek az eszközök is értéküket vesztik, míg az aranyat nem értékteleníti el egy ilyen esetleges csőd.

Az arany mögött viszont magának az aranynak az értéke áll, így például egy világméretű összeomlás esetén is gyakorlatilag egyfajta menekülő útvonalként szolgálhat egy ország számára is. Ahogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke megfogalmazta: “A globálisan megugró államadósságok vagy az inflációs félelmek megjelenése tovább erősítik az arany nemzetstratégiai jelentőségét, menedékeszköz-szerepét és értékmegőrző funkcióját”.

Ha az állam aranyba fektet, vajon érdemes-e nekünk is?

Ha állami szinten ilyen fontos az arany, és a vezető gazdasági szakértők is jó lehetőségnek látják, felvetődik a kérdés, hogy vajon kisbefektetőként is megéri-e aranyba fektetni. Nálunk legalábbis van létjogosultsága a kérdésnek: az Amerikai Egyesült Államokban például egyénileg nem lehet birtokolni fizikai aranyat (kivéve ékszerekben és érmékben), így befektetésként sem jöhet szóba.

Hazánkban van erre lehetőség, kérdés, vajon érdemes-e élni vele? A befektetés mára nem csak „úri kiváltság”, hanem a hétköznapi ember számára is elérhető, sőt, gyakorlatilag kötelező. Befektetés nélkül pénzünk értéke folyamatosan, akár nagyon is számottevően romolhat. Így ha meg szeretnénk őrizni összegyűjtött vagyonunk vásárlóértékét, akkor tennünk kell az ügy érdekében, és olyan befektetést kell találnunk, amelynek segítségével 100.000 forint egy év múlva is ugyanannyit forintot fog érni. Vagy talán még többet – egy jó befektetési móddal. De vajon alkalmas-e erre az arany?

Vagyongyarapítás az arany segítségével

A híres nemesfémet többféle módon használják fel. A világszerte kibányászott arany 45%-át befektetési aranyként (azaz jellemzően aranytömbökben) értékesítik. A másik 45%-ot ékszerként dolgozzák fel, a maradék 10%-ot pedig olyan iparágak használják fel, mint az egészségügy, a kozmetikai szektor, a mikrochip-gyártás, az űrkutatás, vagy épp az élelmiszeripar.

Tehát csaknem a fele sosem kerül feldolgozásra, hanem főként aranytömbök formájában a befektetést szolgálja. Nem véletlenül: az arany árfolyama - bár vannak benne számottevő elmozdulások időnként lefelé is -, hosszú távon mindenképp megőrzi a belefektetett pénz értékét, és esetenként akár hatalmas nyereségre is szert lehet tenni egy jó időben történő vétellel, eladással. Az alábbi grafikonon az arany ára látható 1915-től napjainkig.

Forrás: Macrotrends.net

Bár kiugró nyereségek nem mindig várhatóak, hosszú távon értékálló befektetésnek mondható az arany. Magas infláció esetén különösen jól teljesíthet, történelmileg is megfigyelhető, hogy minden válság idején nagyot ugrott az arany árfolyama.

Kézenfekvő megoldás tehát, hogy a pénzromlást az arany segítségével kerüljük el. De jól tudjuk, hogy mindennek megvan az árnyoldala – vajon az aranyba való befektetésnek mi lehet ez?

Az aranyba fektetés ára

Ha aranyat vásárolunk, akkor egyrészt számolnunk kell a biztonságos szállítás és tárolás költségeivel: egy megfelelő minősítéssel rendelkező értéktároló megvásárlása és beszerelése több százezer forintos kiadást is jelenthet. Ezt elkerülhetjük egy letétkezelési- vagy széfszolgáltatással, azonban ennek is vannak költségei, és persze időt, energiát kell ráfordítanunk.

Az arany eladása is pénzbe kerül: a járulékos költségek 100 gramm alatt akár 10–20%-ot is jelenthetnek, a nyereség után pedig még adóznunk kell 15%-ot. Mindezzel együtt is jó üzlet aranyba fektetni – de van ennél még jobb is. Úgy is lehet arany-befektetésünk, hogy nem vásárolunk hozzá fizikai aranyat.

Aranyba fektetni arany nélkül

Mára több lehetőségünk is van arra, hogy aranyba fektessünk annak fizikai megvásárlása nélkül. A témával egyre több szakmai portál foglalkozik. Az alábbi linken részletesebben is megismerhetjük azokat a pénzügyi termékeket, amelyekkel mindez ez lehetséges.

Röviden azt érdemes tudni, hogy vannak például olyan, értékpapírszámlára vásárolható vagy tőzsdén kereskedhető befektetési alapok, amelyeknél magasan képzett pénzügyi szakemberek aranyba vagy épp aranybányák részvényeibe fektetik a pénzünket.

De kereskedhetünk konkrét megvásárlás nélkül az árupiacon is arannyal, vagy kérhetünk aranyszámla szolgáltatást, amely esetében a befizetett összeget aranyban tartják nyilván.

Kamatra és osztalékra is számíthatunk

Ezek a befektetési eszközök kiváló lehetőségek arra, hogy kikerüljük a nemesfém befektetés hátrányait, előnyeit pedig még tovább fokozzuk. Nem kell költenünk az arany szállításával, tárolásával, eladásával kapcsolatos kiadásokra. Ráadásul míg a fizikai arany esetében a nyereséget csak az árfolyambeli különbség adja, az arannyal foglalkozó cégek esetében osztalékra is számíthatunk.

Érdemes hát részletesebben is megismerni ezeket a lehetőségeket, hiszen segítségükkel nemcsak megvédhetjük pénzünk értékét az infláció káros hatásaitól, de gyarapíthatjuk is vagyonunkat. Mindezt úgy, hogy az emberiség legfontosabb értékálló eszközébe, az aranyba fektetünk be, pénzügyi szakemberek tudásával felvértezve, a legmodernebb módszerekkel.