Ezek Afrika legnagyobb gazdaságai

nigériai piac
People walk through Balogun market in streets around Lagos Island on May 5, 2017. Lagos is the world's 10th largest city with between 17 and 22 million people, although no-one seems to be counting. / AFP PHOTO / STEFAN HEUNIS
Vágólapra másolva!
Nigéria 2020-ban Afrika legnagyobb gazdasága lett, megelőzve Dél-Afrikát. A kontinens ranglistájának első öt helyezettje az elmúlt évtizedekben stabilan tartotta magát az élvonalban. Ha azonban a lista további országait nézzük, akkor már dinamikusabb átrendeződés látható.
Vágólapra másolva!

Nigéria GDP-je 432,3 milliárd dollár (több mint 136 ezer milliárd forint), amivel 2020-ban az afrikai kontinens legnagyobb gazdasága lett, megelőzve Dél-Afrikát, amely az elmúlt 30 évben stabilan vezette a földrész ranglistáját.

Dél-Afrika azonban ma már csak a harmadik legnagyobbnak számít 301,9 milliárd dolláros GDP-vel, mivel már Egyiptom is megelőzi (363,1 milliárd dollárral).

Egyiptom egyébként 1990-ben és 2005-ben is a negyedik helyen állt, miközben Algéria például az évtizedek során először a második helyről csúszott le harmadik helyre, 2020-ban pedig már csak a negyedik lett, 145,2 milliárd dolláros GDP-vel. Miként az a Statista alábbi ábráján látható, az első öt legnagyobb gazdaság stabilan állt az élvonalban az elmúlt 30 évben, csak a sorrend változott – leszámítva Marokkót, amely 1990-ben, 2005-ben és 2020-ban is az ötödik helyen állt.

Afrika legnagyobb gazdasága 1990-ben, 2005-ben és 2020-ban a nominális GDP-jük alapján Forrás: Statista.com

Ha azonban a lista további országait nézzük, akkor már sokkal dinamikusabb átrendeződés látható. Például Líbia 1990-ben és 2005-ben is a hatodik helyen végzett, azonban 2020-ra kiesett a top8-ból is, mindössze a 17. helyet érte el – ennek egyik elsődleges oka a második polgárháború negatív gazdasági hatása a 2010-es évek közepén.

Ezzel szemben Kenya dinamikus felívelést hajtott végre az elmúlt években, és 2020-ban már a hetedik legnagyobb afrikai gazdaság volt, 98,8 milliárd dolláros GDP-vel.

Kenyában 2010-ben fogadtak el új alkotmányt, amely hozzájárult ahhoz, hogy az olyan technológiai központok, mint Nairobi komoly növekedésnek induljanak, az ország pedig egyre vonzóbb lett a globális nagyvállalatok körében. Ma már olyan cégeknek van irodája az országban, mint a Google, a Coca-Cola, az IBM vagy a Cisco.

Mindeközben Nigéria első helye mögött jelentős részben a gyorsan növekvő pénzügyi szektora áll, amely 2001-ben még csupán a GDP néhány százalékát adta, ám az aránya 2018-ra elérte a 10 százalékot. Emellett Nigéria fontos olajexportőr ország is.

Lagos ma már a világ egyik legdrágább városának számít Forrás: Shutterstock

Noha az ország fővárosa, Lagos a kontinens egyik legnagyobb városi területének számít, és virágzó technológiai központ, az élet olyan mértékben megdrágult a városban, hogy Lagos ma már a világ egyik legdrágább településének számít.

Ezt a problémát mutatja az is, hogy az országban az egy főre eső GDP mindössze 2100 dollár, amivel Nigéria az afrikai top10-be sem fér be.

Ha az afrikai országokat globális rangsorban nézzük, akkor a kontinens 54 államából mindössze 4 kerül fel a Világbank 50 legnagyobb gazdaságát tömörítő listájára. A globális lista élén (sorrendben) az USA, Kína, Japán és Németország áll, melyek együttes GDP-je eléri a 45 ezer milliárd dollárt. Ezzel pedig a teljes globális GDP 50 százalékát adják.