Oroszország ledobta a gazdasági atombombát

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Az Orosz Központi Bank állítólag mérlegeli, hogy betiltsa a kriptopénzek használatát az országban, a bankhoz közel álló források szerint az intézmény úgy látja, hogy a kriptotranzakciók számának növekedése kockázatot jelent az ország pénzügyi stabilitására.
Vágólapra másolva!

A Reuters szerint a központi bank most a piaci szereplőkkel és szakértőkkel tárgyal egy esetleges tiltásról - írta meg az Rt.com.

Ha jóváhagyják, az intézkedés a meglévő portfóliókra nem vonatkozna, de új kriptovaluták vásárlását már tiltaná.

Jelenleg a kriptoeszközök vásárlása, tartása jogilag legális, de nem használhatók fizetőeszközként, mivel a kormány szerint pénzmosásra vagy a terrorizmus finanszírozására használhatók.

A kriptavaluták teljes betiltását tervezik Oroszországban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Orosz Központi Bank jelenlegi álláspontja a hírek szerint a "teljes elutasítás" minden kriptovalutával szemben.

A bank szerint az orosz állampolgárok által végrehajtott kriptopénz tranzakciók éves volumene 5 milliárd dollárra rúg.

A múlt hónapban kiadott, a pénzügyi stabilitásról szóló felülvizsgálatában a bank szerint az oroszok a világ legaktívabb kriptopénzpiaci résztvevői közé tartoznak.

Októberben Oroszország pénzügyminiszter-helyettese, Alekszej Mojszejev azt mondta, hogy nem tervezik a kriptovaluták vásárlásának betiltását.

Az orosz média novemberben még arról számolt be, hogy a kormány meg akarja adóztatni a kriptobányászokat, mivel a bányászatot üzleti tevékenységnek tekinti, ennek elismerése lehetővé tenné a hatóságok számára a szféra szabályozását és az adók beszedését.

Állítólag a Központi Bank is tervezi saját digitális érme kibocsátását.