Világszenzációt jelentő sörkülönlegességet készítettek a Pannonhalmi Főapátságban

Vágólapra másolva!
Nagyjából fél év kísérletezés és receptfejlesztés után, kamillavirággal értelmezett újra egy több száz éves belga búzasör stílust a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde.
Vágólapra másolva!

Valamikor, több mint négyszáz évvel ezelőtt készítették el a mai Belgium területén az első belga búzasört, vagy másnéven witbiert. A sokszor csak fehér sörnek is nevezett típus a történelem viharaiban egy időre teljesen eltűnt, napjainkban azonban sosem látott népszerűségnek örvend a különleges sörök kedvelőinek körében.

Belgium északi részén, Flandriában – ahogy akkoriban szerte Európában – több száz évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt általános a komló használata a sörfőzésben, így

a fehér búzasör sem a sörök keserűségéért felelő hozzávalóról szól, sokkal inkább a különleges sörélesztő és a sörhöz adott gyógynövények alkotta ízharmóniáról.

Több mint négyszáz évvel ezelőtt készítették el a mai Belgium területén az első belga búzasört, vagy másnéven witbiert Forrás: Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde

Habár a witbier igen népszerű volt egy időben, a láger sörök térhódításával az 1950-es években egy időre teljesen eltűnt a piacról. A stílus akkor menekült meg, amikor 1965-ben egy Brüsszeltől nem messze található településen újból főzni kezdték.

A jellegzetes witbierek szűretlenek, kissé opálos megjelenésűek, klasszikusan világos szalmasárgák, gyönyörű, fehér habkoronával. A készítésükkor felhasznált frissen darált koriander és a narancshéj adja jellegzetes ízvilágukat.

Pannonhalmán a sör fűszerességét kamillával élénkítették tovább, így kóstolva valóban megfigyelhető, hogy a jellegzetes korianderes, narancsos aromák mellett a kamilla is meghatározó szerephez jut.

A kamilla évszázadok óta ismert és használt gyógynövény Forrás: Shutterstock

Az apátságban egyébként is fontos célkitűzés a jövőre nézve, hogy minél több fűszert és alapanyagot a Főapátság gyógynövénykertjéből tudjon majd beszerezni a sörfőzde, így a witbierhez szükséges kamillavirágot is – mondta Juhász Martin-Blaise sörfőzőmester, aki azt is elárulta, hogy a kamilla, a többi fűszerrel együtt a sörlé forralásának végén kerül hozzá az italhoz.

A sör gazdag aromái a javasolt fogyasztási hőmérsékleten – 5-7°C-on – mutatják meg magukat leginkább.

A Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjében a witbier fűszerességét kamillával élénkítették tovább Forrás: Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde

Elérhető azokban a webshopokon és boltokban, ahol a Pannonhalmi Főapátság sörcsaládjának többi tagja – a Blonde, a Dubbel, a Tripel és a Quadrupel – is megvásárolható, áll a Beerporn.hu közleményében.