Évek óta nem volt ilyen erős karácsonyuk a gyémántoknak

gyémánt, drágakő,
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb gyémántbánya-cégének számító De Beers három éve nem látott erős eladásokat produkált januárban. Úgy tűnik, tavaly igen nagy kereslet volt az ékszerekre, ami a drágakő iránti igényt is felhajtotta.
Vágólapra másolva!

A gyémántszektor egyik legnagyobb szereplőjének számító De Beers gyémánteladásai 10 százalékkal erősödtek januárban, ami meghaladta a vállalat teljesítményének 20 éves átlagát – írja a The Guardian.

A világ legnagyobb gyémántbánya-cége 650 millió dollárért adott el januárban nyersgyémántot, messze felülmúlva a tavaly januárban mért 551 milliós szintet.

Ráadásul 2018 óta nem volt ilyen erős évkezdése a vállalatnak.

A felfutás hátterében jelentős részben az erős karácsonyi ékszerkereslet áll, illetve a kínai újév, valamint a közelgő Valentin-nap is erősen felhajtja a keresletet a drágakő iránt.

Mindez arra utal, hogy a tavalyi év első felében tapasztalt csökkenés után megfordult a trend, és az elmúlt hónapokban egyre erősebb lett a gyémántkereslet. A De Beers Group vezérigazgatója, Bruce Cleaver kiemelte, a nyersgyémántokból csiszolt gyémántokat előállító cégek elkezdték feltölteni a készleteiket, hogy ki tudják elégíteni a kiskereskedőktől érkező igényeket.

Megugrott a gyémántok iránti kereslet Fotó: Shutterstock

Jóllehet Cleaver maga is kiemelte, hogy a gyémántszektor jelenleg egy sérülékeny talpra állási szakaszban van, a cégvezető igen optimista a növekvő kereslet miatt. Ezt erősíti meg az is, hogy a De Beers januárban 5 százalékkal árat is tudott emelni.

Mindazonáltal a tavalyi év egésze mutatja, hogy csak az év végén indult meg a talpra állás a gyémántpiacon. A De Beers eladásai ugyanis harmadával csökkentek 2020-ban, majdnem 10 éves mélypontra süllyedve.

A vállalat számításai szerint összesen 2,7 milliárd dollárban adhattak el nyersgyémántot tavaly, ami jelentős csökkenés a 2019-es 4 milliárd dolláros értékhez képest.

Decemberben azonban már látszódtak a talpra állás jelei. A De Beers pénzügyi eredménye ugyanis az év utolsó hónapjában már felülmúlta a megelőző év decemberének teljesítményét.