Tíz éven belül hiány lehet a legfontosabb ipari fémből

bányászat vasérc
(FILES) A picture taken on December 27, 2011 shows Komatsu 930 trucks parked at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago. Mining giant Anglo American said on December 8, 2015 that it plans to slash its workforce by almost two-thirds, from 135,000 staff to 50,000 after 2017, under restructuring triggered by tumbling commodity prices. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC / AFP / ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
Egy évtizeden belül komoly hiány lehet a legfontosabb ipari fémből, a rézből. A globális gazdaságnak és a bányaszektornak tehát egyaránt alkalmazkodnia kell, mivel ágazatok egész sorát érintheti, ha nem lesz elegendő réz a piacon.
Vágólapra másolva!

A globális réziparnak nagyjából 100 milliárd dollárnyi tőkeinjekcióra volna szüksége ahhoz, hogy bezárja a keresleti és a kínálati oldal közti rést a következő években. 2030-ra ugyanis évi 4,7 millió tonnás hiány lehet rézből. A tiszta energia és a közlekedési szektorok változásai ugyanis hatalmas rézkeresletet támasztanak – írja a Mining.com a CRU Group kutatása alapján.

A potenciális hiány pedig fölmehet akár 10 millió tonnára is, ha nem létesülnek új bányák.

A piaci igényeket jól érzékelteti, hogy a következő években nyolc akkora projektre volna szükség, mint a BHP Group Escondida nevű bányája Chilében – amely jelenleg a világ legnagyobb rézbányája.

A rézhiány pedig kardinális tényező lehet a világgazdaság egésze számára. Az iparban ugyanis a fém szinte mindenhol megjelenik a vezetékektől az akkumulátorokon át a motorokban. Ráadásul különösen fontos a megújuló energiák és az elektromos autók iparágában, ami tartósan erős keresletet jelent.

Rézhiányra készülhet a világgazdaság Forrás: hemis.fr/SOBERKA Richard / hemis.fr/Soberka Richard

Ha pedig a kínálati oldal nem tudja megoldani a hiányt, akkor az nem csupán a réz jelentős drágulásához vezethet, de komolyan hátráltathatja a globális átállást a megújuló energiaforrásokra. Jelenleg a réz újrahasznosítása volna a leginkább kézenfekvő megoldás, illetve az olyan olcsóbb helyettesítők használata, mint például az alumínium.

Jóllehet jelenleg is indítás alatt állnak rézbánya-projektek, azonban a vállalatok óvatosak, mivel szeretnék elkerülni az esetleges túlkínálatot (korábban voltak erre példák), különösen olyan időszakban, amikor egyébként is drágább bányákat építeni. Az sem mellékes, hogy a szabályozások és a technikai komplexitás szintén késleltetik a projekteket.

A késlekedések hatása pedig 2025-30 között már érezhető hiányt alakíthat ki – miközben a réz árfolyama már ma is közel egy évtizede nem látott csúcson van.

Teherjárműve egy, Santiago-hoz közeli rézbányában Forrás: AFP/Ariel Marinkovic

Az idei évben a rézpiac biztosan figyelni fog olyan projektekre, mint a Freeport-McMoRan földalatti bányája (Grasberg) Indonéziában, de ugyancsak izgalmas lesz a Kamoa-Kakula nevű projekt a Kongói Demokratikus Köztársaságban – utóbbi a tervek szerint júliusban kezdheti a működését, a társtulajdonosa pedig az Ivanho Mines.

Az Anglo American perui bányája (Quellaveco) elvileg jövőre kezdheti meg a kitermelést, de a következő időszakban nagy kérdés lesz a Southern Copper tervezett terjeszkedése – a cég ugyanis egyre több tartalékot kíván kibányászni, megduplázva a kibocsátást 2028-ra.