Hatalmas káosz alakult ki a kriptovaluták piacán

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A nyári melegben sem pihennek a kriptovaluták, és a befektetők a hőségben is foghatják fejüket az elmúlt napok eseményeit követően. Ahogy ugyanis Kína ismét szigorította a kriptovalutákat érintő szabályokat, hatalmas eladási hullám indult el a piacon. Aztán némi felpattanás után most mindenki azt próbálja kitalálni, mi várható a következő időszakban.
Vágólapra másolva!

A bitcoin kedden egy időre lement a 30.000 dolláros szint alá is, ami fontos lélektani határnak számít a legnépszerűbb kriptovaluta piacán. De nem csak a bitcoint érintette az eladási hullám, szinte minden jelentősebb token megérezte a mélyrepülést.

Az események súlyát jól érzékelteti, hogy

a bitcoin a keddi esésével az idei év legalacsonyabb szintjére (28.993 dollár) süllyedt, és több mint a felét elbukta az áprilisi csúcsértékének – ami 64.000 dollár fölötti szint volt.

A legújabb eladási hullám közvetlen előzménye az volt, hogy Kína ismét szigorította a kriptovalutákra vonatkozó szabályokat. Peking lényegében folyamatosan szorítja ki a kriptókat a gazdaságából, ami azzal is jár, hogy a helyi kriptovaluta-bányászokért ma már globális verseny kezd kialakulni.

Noha szerdára a bitcoin árfolyama magára talált, és visszatért a 30.000 dolláros szint fölé, az elemzők most azt próbálják találgatni, milyen jövőre érdemes készülni.

A bitcoin/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindazonáltal a CNBC-nek nyilatkozó egyes elemzők szerint a mögöttes fundamentumok továbbra is erősek, vagyis nem valószínű, hogy megismétlődik a 2018-as nagy összeomlás. Ezt részben az indokolja, hogy mára a nagy intézményi szereplők is egyre inkább elfogadják a kriptovalutákat. Vagyis a bitcoin és társai már egy ideje nem kockázatos, egzotikus eszközöknek számítanak.

Sőt, a Quantum Economics portfólió menedzsere, Mati Greenspan úgy véli,

az is lehet, hogy soha többé nem látunk olyan brutális összeomlást, mint korábban. Egyszerűen azért, mert az egész iparág sokkal fejlettebb, elfogadottabb és diverzifikáltabb, mint 2014-ben vagy 2018-ban volt.

Vagyis az optimistább elemzői vélemények alapján nem kell arra számítani, hogy a következő néhány hónapban teljesen összeomlana a kriptovaluták piaca, és véget érne a nagy sztori. Sokkal inkább arról van szó, hogy egy normalizálódási és alkalmazkodási folyamat indulhat be a változó környezethez. Ez viszont idővel még erősítheti a kriptovaluták ellenálló képességét a sokkokkal szemben.