Elképesztő összeget adományozott Jeff Bezos a klímaváltozás elleni harcra

Horizontal ECONOMY HEADSHOT Jeff Bezos
(FILES) In this file photo the CEO of Amazon Jeff Bezos (R) gestures as he addresses the Amazon's annual Smbhav event in New Delhi on January 15, 2020. - Amazon founder Jeff Bezos announced on June 7, 2021 he will fly into space next month on the first human flight launched by his Blue Origin rocket firm. "Ever since I was five years old, I've dreamed of traveling to space. On July 20th, I will take that journey with my brother," Bezos said on his Instagram account. (Photo by Sajjad HUSSAIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Egymilliárd dollárt adományoz a klímaváltozás elleni harcra, fajmegőrzési programokra Jeff Bezos, az Amazon alapítója - adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.
Vágólapra másolva!

Bezos elmondta, hogy akkor ébredt tudatára annak, milyen törékeny a Föld, amikor júliusban a világűrben járt űrvállalata űrhajóján és visszanézett a bolygóra.

Egymilliárd dollárt adományoz a klímaváltozás elleni harcra, fajmegőrzési programokra Jeff Bezos, az Amazon alapítója Forrás: AFP/Sajjad Hussain

A felajánlott összeget az amerikai üzletember által tavaly létrehozott 10 milliárd dolláros Bezos Earth Fund biztosítja olyan biológiailag sokszínű, de veszélyeztetett térségek számára, mint a Kongó folyó medencéje, az Andok és a Csendes-óceán. Segíteni fogja továbbá finanszírozni azt a minap bejelentetett programot, amelynek célja, hogy a világ óceánjainak és szárazföldi területeinek 30 százaléka az évtized végére védett terület legyen.

Az űrből nézve a légkör ritka és a világ véges

– A természet a mi életünk fenntartó rendszere és igen törékeny. Júliusban emlékeztettek erre, amikor a világűrben jártam a Blue Origin űrhajón. Hallottam, hogy megváltoztatja a világról alkotott nézőpontunkat az, amikor a Földet a világűrből látjuk. Ugyanakkor nem voltam felkészülve arra, hogy ez mennyire igaz lehet – mondta Bezos felajánlása hétfői bejelentésekor.

– Itt lent élve, a világ és légköre hatalmasnak és stabilnak tűnik. De a világűrből visszanézve a Földre, a légkör ritka és a világ véges. Mindkettő szép, de törékeny – tette hozzá.

Bezos elmondta, hogy adománya segíteni fogja kiterjeszteni, kezelni és megfigyelni a védett területeket, miközben az őslakosokat és a helyi közösségeket a biológiai sokszínűség védelmére irányuló erőfeszítések középpontjába helyezi.

A New Yorkban folyó klímahét alkalmából meghirdetett felajánlásból

már idén megkezdik szétosztani az adományokat.

Bezos közölte, hogy bejelentése az első része alapja háromrészes természetvédelmi stratégiájának, amely az ökoszisztémák helyreállítását és a élelmiszerrendszer átalakítását is szolgálni fogja.