Ezt a feltételt nem teljesítik a legtöbben a babaváró hitelt igénylők közül

terhes kismama A várandósság "fertőző" lehet, erre a megállapításra jutottak a kutatók
A babaváró támogatást már a most júliusban születendő kisbabák családjai is igénybe vehetik (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Rendkívül népszerű a babaváró hitel a fiatal házasok körében, idén júliusig mintegy 293 milliárd forint értékben folyósítottak belőle a bankok. Hiába azonban a népszerűség, az MNB (Magyar Nemzeti Bank) statisztikái alapján 2020-hoz képest mégis csökkent a folyósított összeg, amiben a Bankmonitor.hu szakértői szerint az is szerepet játszik, hogy nőtt azok aránya, akik valamelyik igénylési feltételt nem tudják teljesíteni. Legnagyobb kihívást továbbra a 3 éves folyamatos TB (társadalombiztosítás) jogviszony teljesítése jelenti, de magas volt azok aránya is, akik az ellenőrzés időpontjában még nem voltak házasok, de sokan azért nem kaphatják meg a támogatást, mert szerepelnek a rossz adósokat nyilvántartó KHR adatbázisban.
Vágólapra másolva!

A babaváró hitel iránt a koronavírus járvány ellenére stabil a kereslet: 2020-ban a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 617,5 milliárd forint folyósítás történt, és bár ez meghaladja az előző évi 471,5 milliárd forintot, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a konstrukció csak 2019 júliusától volt elérhető. 2021-ben tapasztalható némi visszaesés, júliusig mintegy 9 százalékkal csökkent a folyósított összeg az egy évvel korábbihoz képest, ám a lakáshitelek után még így is ez a második legnépszerűbb lakossági finanszírozási forma.

A folyósított összeg csökkenésének oka lehet az is, hogy a Bankmonitor.hu szakértőinek tapasztalata szerint mind több érdeklődő nem jogosult a támogatásra az ellenőrzés időpontjában.

Ezt látszik alátámasztani az, hogy miközben 2021 első nyolc hónapjában lényegében ugyanannyian ellenőrizték jogosultságukat a Bankmonitor.hu Babaváró hitel kalkulátorával, mint egy évvel korábban, a legalább egyik feltételnek nem megfelelők aránya 37,5 százalékról 44,5 százalékra emelkedett az előző évhez képest. Mindez ráadásul úgy, hogy tavaly év közepén törölték azt az elvárás, hogy amennyiben a párnak van nem közös gyermeke, akkor legalább egyiküknek az első házasságában kell élnie a babaváró igénylésekor.

A babaváró hitelre az emberek 56 százaléka jogosult a Bankmonitor hitelkalkulátor adatai alapján. Forrás: Bankmonitor.hu

Legnagyobb kihívást továbbra a 3 éves folyamatos TB jogviszony teljesítése jelenti: az elmúlt hat hónapban a kalkulátort használók 18,4 százalékánál jelentett ez problémát.

Ugyancsak magas volt azok aránya, akik az ellenőrzés időpontjában még nem voltak házasok (16,9 százalék), de sokan azért nem kaphatják meg a támogatást, mert szerepelnek a rossz adósokat nyilvántartó KHR adatbázisban.

Ebben azon adósok adatait tartják nyilván, akik a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegű, 90 napon túli csúszásban vannak egy vagy több hitelükkel. A fennálló tartozás azt jelenti, hogy az adós a lekérdezés pillanatában is késedelemben van, míg megszűnt státuszba azok kerülnek, akik rendezték a tartozásukat, ám azóta nem telt el legalább egy év. Az előbbiek úgynevezett aktív KHR-esek, akik nem kaphatnak a bankoktól lakáshitelt, személyi kölcsönt vagy éppen babaváró hitelt, míg az utóbbiakat, bár szigorú feltételekkel, bizonyos bankok meghitelezik. Mivel a babaváró 2022. december 31-ig igényelhető, a meghosszabbításáról pedig egyelőre nincs információ, az esetleges elmaradásokat célszerű minél hamarabb rendezni, mert így az utolsó pillanatban még megigényelhető lehet a Babaváró.

A babaváró jogosultságot meghiúsító tényezők Forrás: Bankmonitor.hu

A NAV felé fennálló tartozás is elutasítási ok lehet egy babaváró igénylésnél: a Bankmonitor.hu mérése szerint a jogosultságukat ellenőrzők 2,4 százaléka emiatt nem kapná meg adott pillanatban a támogatást.

Amennyiben van rá lehetőség, érdemes az elmaradást minél hamarabb rendezni, mert ha minden egyéb feltételt teljesít a pár, akkor az igénylés akár azonnal benyújtható.

A támogatással kapcsolatban sokan nem tudják, hogy a babaváró tulajdonképpen banki hitel, amihez az állam kamattámogatást és részbeni vagy teljes hitelelengedést kínál, így a személyi feltételeken túl a banki hitelbírálaton is minden esetben át kell menniük az igénylőknek. Az egyik ilyen feltétel a legtöbb bank esetében az, hogy az igénylő legalább a minimálbér összegével megegyező nettó igazolt jövedelemmel rendelkezzen. A bankok hitelbírálati gyakorlata azonban sok esetben eltérő, máshogy kezelik például a külföldi vagy éppen a készpénzes jövedelmet, de abban is lehetnek különbségek, hogy miként kombinálható a babaváró egy lakáshitellel. Emiatt előfordulhat, hogy a házaspár az egyik banktól megkaphatja a babavárót, míg egy másik elutasítja őket, esetleg kisebb hitelösszeget ad csak számukra.