Jelentős bevételcsökkenést szenvedett el a tavalyi labdarúgószezonban a hat európai bajnokcsapat, amelyek a játékosok túlzottan magas fizetése, valamint az egyre növekvő átigazolási és ügynöki díjak miatt már a járvány előtt meggyengültek pénzügyileg.

A koronavírus-járvány rányomta bélyegét a hat kiemelkedő európai liga bajnokainak pénzügyi teljesítményére az elmúlt szezonban: a Világgazdaság idézi a KPMG The European Champions Report jelentését, amelyből kiderül, hogy a vizsgált hat bajnokcsapat mindegyikének csökkent a bevétele.

A Juventus, a Paris Saint-Germain és a Porto két számjegyű árbevétel-visszaesést regisztrált az előző évhez képest, míg a Bayern München, a Liverpool és a Real Madrid összbevételei mérsékeltebben csökkentek, főként annak köszönhetően, hogy kismértékben növelni tudták kereskedelmi bevételeiket. A német és a spanyol bajnokcsapat ritka kivétel azért is, mert sikerült profitot termelniük a 2020. május–júniusban lezárt pénzügyi évben, miközben a többi klub jelentős veszteséget szenvedett el.

Míg a koronavírus-járvány előtti időszakban folyamatosan és stabilan fejlődött majdnem mindegyik európai topliga, az elmúlt szezon mindenkit hátrányosan érintett, igaz, nem ugyanolyan mértékben" – emelte ki Andrea Sartori, a KPMG globális sporttanácsadási csoportjának vezetője.

Cristiano Ronaldo, a Juventus támadója. A Zebrák tavaly kétszámjegyű árbevételt-visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelniForrás: AFP/Oli Scarff

A Covid–19-járvány szerinte megkérdőjelezte a futball-ökoszisztéma pénzügyi fenntarthatóságát, felfedve a törékenységét. Már a járvány előtt is jelentős nyomást gyakorolt a klubok pénzügyi helyzetére a játékosok túlzottan magas fizetése, valamint az egyre növekvő átigazolási és ügynöki díjak. A krízis felnagyította az üzleti modell hibáit: a futballkluboknak hirtelen likviditási problémákkal kellett megküzdeniük, egyebek között a jegyeladások elmaradásával csökkenő árbevételeik és a gyakran megkérdőjelezhető média- és kereskedelmi megállapodásaik miatt.

A beszámolóban vizsgált bajnokcsapatok közül a Real Madrid – a 8 százalékos árbevétel-visszaesés ellenére – érte el a legmagasabb összbevételt, 681,2 millió eurót. Az elnapolt vagy zárt kapuk mögött lejátszott mérkőzések miatt a Porto kivételével az összes csapatnál a jegyárbevétel csökkent a legnagyobb mértékben. Abszolút értékben a Real Madrid vesztett a meccsnapi bevételekben a legtöbbet, 34,9 millió eurót, ez éves viszonylatban 22 százalékos csökkenés. Százalékosan a Porto 4,2 millió eurós bevételkiesése volt a legmagasabb: 34 százalékos.