Soros György most Németországot győzködi az Európát örökre eladósító kötvényről

China's state media warns Soros on betting against yuan, HK dollar China Chinese George Soros investor billionaire SQUARE FORMAT
Soros György
--FILE--Billionaire investor George Soros, chairman of Soros Fund Management and founder of The Open Society Institute, reacts at a sub-forum during the Boao Forum for Asia Annual Conference 2013 in Qionghai city, south China's Hainan province, 8 April 2013. China's state media has warned billionaire investor George Soros against betting on falls in the value of the Chinese yuan and Hong Kong dollar amid widespread worries over the health of the world's second-largest economy. China's fourth-quarter economic growth slowed to the weakest since the global financial crisis, increasing pressure on a government struggling to regain investors' confidence after perceived policy missteps jolted global markets. "Soros' challenge against the renminbi (yuan) and Hong Kong dollar is unlikely to succeed, there is no doubt about that," the People's Daily overseas edition said in a front-page opinion piece on Tuesday (26 January 2016). China's economic fundamentals remain sound, despite slower growth, volatility in its stock market and the yuan's depreciation against the U.S. dollar, said the opinion piece, written by a researcher at the commerce ministry.
Vágólapra másolva!
Soros György ezúttal a Handelsblattban, az egyik legjelentősebb német gazdasági folyóiratban győzködi a német és az EU-s döntéshozókat az örökkötvény-javaslatával - vette észre a Tűzfalcsoport blog. A jelek szerint nem tett le tervéről az amerikai spekuláns, továbbra is eladósítaná az Európai Uniót és tagországait.
Vágólapra másolva!

A milliárdos üzletember azzal kezdte írását, hogy a koronavírus-járvány miatt "nem normális időket élünk". Szerinte a járvány vészhelyzetet hozott létre, mert a hatóságok nem tudták elég gyorsan ellenőrzésük alá vonni a kialakult problémákat, és így nem tudták megakadályozni a globális gazdasági sokkot. Hozzátette, hogy az epidemiológia és az orvostudomány figyelemre méltó erejének köszönhetően a járvány hamarosan kontroll alá kerül, hiszen egy éven belül széles körben elérhetőek lesznek a különféle oltások.

Ismét ajánlgatja az örök adósságot

A több ország gazdaságát is bedöntő üzletember úgy látja, a vírus súlyosabb károkat okozott a 2008 utáni pénzügyi válságnál, ami szilárd gazdasági stratégiát követel meg. "Sajnos az európai politika által hozott intézkedések alig hoztak hasznot. Ennek a kudarcnak az okai az EU és tagállamai bonyolult kapcsolatára vezethetők vissza" - fűzte hozzá.

- tért a lényegre Soros, majd hozzátette, "ezek olyan kötvények, amelyeket soha nem kell visszafizetni, csak az éves kamatot. Ez egyesek számára radikális ötletnek tűnhet, de az örök kötvényeket évszázadok óta használják."

- nyomatékosította a spekuláns, aki egy konkrét tervet is vázolt. "Ez azt jelentené, hogy ez az előny állandó jellegű lenne. Fokozatosan kell bevezetni, hogy a pénzügyi piacok megismerhessék az új eszközt. Ez nem jelent problémát, mivel a dátum nélküli kötvény könnyen, részletekben értékesíthető" - írta.

Ezt követően kiemelte, a közelmúltig támogatta, hogy az Európai Unió bocsásson ki örökös kötvényeket. "Megértem, hogy ez a jelenlegi körülmények között nem kivitelezhető. Számos jelentős politikai áttörés ellenére az EU-nak nincs elegendő adóbevétele ahhoz, hogy olyan fiskális ösztönzést biztosítson, amelyre a pandémia kezeléséhez szükség lenne" - érvelt a spekuláns a további eladósodás mellett.

Nem adta fel, továbbra is eladósítaná Európát Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Állampolgári kötelesség"

Szerinte ahhoz, hogy a pénzügyi politika hatékonyan tudjon reagálni a világjárványra, az európai kormányoknak bővíteniük kell saját mozgásterüket. Ezért az egyes országoknak örökös kötvényeket kell kibocsátaniuk a járvány elleni harc költségeinek finanszírozására. Arról is írt, hogy bár a lakosság nem vette észre, az Európai Központi Bank (EKB) már bevezetett örökös kötvényeket. "Az EKB hatalmas mennyiségű államkötvényt vásárolt. A szakértők tudják, hogy az EKB-nak nincs más választása, mint hogy ezt az adósságot örökre megtartsa" - fenyegetőzött.

Úgy látja, a felhalmozott kötvények eladása túlzott piaci zavarokat okozhat. A kormányok visszavásárlásra kényszerítése soha nem lenne megvalósítható, mivel elképzelhetetlenül szűk pénzügyi keresztmetszeteket hozna létre. Ehelyett az EKB tulajdonában lévő kötvényeket lejáratukkor egyszerűen újonnan kibocsátott államkötvényekkel helyettesítik. Ez az átcsoportosítás örökké folytatható. Ily módon a mennyiségi lazítás hatására a határozott idejű kötvények örökös adóssággá válnak.

Szerinte "nagy a különbség" a kormányok által közvetlenül kibocsátott örök kötvények és a közvetett módon érkező örökös adósságok között. Ha egy európai kormány örök kötvényeket bocsát ki, akkor az alacsony kamatlábakat örökre rögzíti. Ezzel ellentétben, ha a kormány új hagyományos kötvényeket bocsát ki a lejáró EKB-kötvények állományának feltöltésére, akkor magasabb kamatlábakat kell fizetnie.

Írása végén Soros kiemelte, hogy az európai kormányok által közvetlenül kibocsátott örökkötvények demokratikusabb folyamatot eredményeznek. "Az állampolgárok kötelessége, hogy minden szükséges eszközzel fellépjenek a vészhelyzet ellen. Ide tartozik az örök kötvények kibocsátása a bennük rejlő előnyök miatt" - folytatta gondolatmenetét Soros, ami lényegében azt jelenti, hogy javaslatának elfogadása állampolgári kötelesség.