Meghökkentő hírek jöttek a Take Thatről, a régi slágerekről van szó

Take That ,Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen, Robbie Williams
(L-R) Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen and Robbie Williams of the Brisish band 'Take That' perform on the stage of the Ariston Theatre during the 61st Italian Music Festival in San Remo on February 18, 2011. AFP PHOTO/ TIZIANA FABI / AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
A Take That zenekar számos slágerének jogait tulajdonló producer az újabb zeneipari szereplő, aki továbbadja a dalokhoz fűződő jogait. Ezzel ő is beállt azon hírességek közé, akik a szektor jelenlegi válságára a jogok eladásával próbálnak reagálni.
Vágólapra másolva!

A Take That egyes dalai is felkerültek a közelmúltban értékesített zeneszámok listájára. Az eladó itt Ian Levine dalszövegíró és producer volt, aki továbbadta a jogokat a One Media iP Group nevű zenei kiadónak – írja a The Guardian.

Az üzlet magában foglalja Robbie Williams egykori zenekarának 1992-es, debütáló albumáról származó egyes számok jogait is.

A Take That & Party című lemez egyébként kétszeres platina volt az Egyesült Királyságban.

A One Media iP emellett két olyan Take That-dal jogait is megszerezte, melyeket sosem adtak ki nyilvánosan. A vállalat nem közölte az üzlet értékét.

Robbie Williams egykori zenekarának dalait is eladták Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Federico Gambarini

Levine esete azonban messze nem kirívó, különösen akkor, ha az elmúlt hónapok trendjét tekintjük. Az olyan cégek, mint a Primary Wave, a BMG vagy a Hipgnosis ugyanis szinte tömegével vásárolják föl régi slágerek tulajdonjogait. Az elmúlt időszakban olyan sztárok adtak el dalokhoz fűződő jogokat, mint Shakira vagy a Fleetwood Mac tagjai.

Az üzletek tekintetében eddig valószínűleg Bob Dylan áll az élen, aki az elmúlt évtizedek legnagyobb zeneipari üzletét kötötte meg nemrég, amikor eladta a Universal Musicnak a 600 dalából álló katalógusának jogait, összesen több mint 300 millió dollárért.

Az előadók eladásai az elmúlt időszakban azért is szaporodhattak meg, mert a koronavírus-járvány jelentős bevételkieséseket hozott a zenészeknek, akiknek így kézenfekvővé váltak az üzletek. A vásárlók pedig egyre inkább úgy látják, a streaming szolgáltatások elterjedésével hatalmasat kaszálhatnak (ráadásul tartósan) a jogdíjakból.