A Take That zenekar számos slágerének jogait tulajdonló producer az újabb zeneipari szereplő, aki továbbadja a dalokhoz fűződő jogait. Ezzel ő is beállt azon hírességek közé, akik a szektor jelenlegi válságára a jogok eladásával próbálnak reagálni.

A Take That egyes dalai is felkerültek a közelmúltban értékesített zeneszámok listájára. Az eladó itt Ian Levine dalszövegíró és producer volt, aki továbbadta a jogokat a One Media iP Group nevű zenei kiadónak – írja a The Guardian

Az üzlet magában foglalja Robbie Williams egykori zenekarának 1992-es, debütáló albumáról származó egyes számok jogait is.  A Take That & Party című lemez egyébként kétszeres platina volt az Egyesült Királyságban.

A One Media iP emellett két olyan Take That-dal jogait is megszerezte, melyeket sosem adtak ki nyilvánosan. A vállalat nem közölte az üzlet értékét.

Robbie Williams egykori zenekarának dalait is eladtákForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Federico Gambarini

Levine esete azonban messze nem kirívó, különösen akkor, ha az elmúlt hónapok trendjét tekintjük. Az olyan cégek, mint a Primary Wave, a BMG vagy a Hipgnosis ugyanis szinte tömegével vásárolják föl régi slágerek tulajdonjogait. Az elmúlt időszakban olyan sztárok adtak el dalokhoz fűződő jogokat, mint Shakira vagy a Fleetwood Mac tagjai. 

Az üzletek tekintetében eddig valószínűleg Bob Dylan áll az élen, aki az elmúlt évtizedek legnagyobb zeneipari üzletét kötötte meg nemrég, amikor eladta a Universal Musicnak a 600 dalából álló katalógusának jogait, összesen több mint 300 millió dollárért. 

Az előadók eladásai az elmúlt időszakban azért is szaporodhattak meg, mert a koronavírus-járvány jelentős bevételkieséseket hozott a zenészeknek, akiknek így kézenfekvővé váltak az üzletek. A vásárlók pedig egyre inkább úgy látják, a streaming szolgáltatások elterjedésével hatalmasat kaszálhatnak (ráadásul tartósan) a jogdíjakból.