Bejelentették az év eddigi legnagyobb gyémántszenzációját

LUCARA RECOVERS 378 CARAT TOP WHITE GEM DIAMOND FROM THE KAROWE MINE IN BOTSWANA
gyémánt, Afrika, Botswana
Vágólapra másolva!
A kanadai Lucara Diamond vállalat egy 378 karátos töretlen, drágakő minőségű kőzetet emelt ki a Botswanában található Karowe bányából, olvasható a Mining.com cikkében.
Vágólapra másolva!

A drágakő tovább erősíti a karowei bánya eddig is különösen jó hírnevét az iparágon belül. A mostani, 378 karátos gyémánt ugyanis nem az első nagy kő, amit a bányában találtak.

A 378 karátos gyémánt Forrás: Lucara Diamonds

A Lucara karowei bányája jó ideje ismert óriási köveiről. 2015-ben innen került elő a Lesedi La Rona, mely később 53 millió dollárért talált gazdára, a 813 karátos Constellation nevű gyémántért 63 millió dollárt adtak. A Lucara a tavaly bejelentett elképesztő nagyságú, 1758 karátos leletet is itt találta, bár ennek minősége nem volt homogén, így több darabra vágva sem készíthetők abból olyan értékes kövek, mint más, egyenletes minőségű nagyobb darabokból.

A mostani találatról a vállalat egyelőre nem közölt értékbecslést. A BMO Capital Markets elemzője, Ray Raj azonban megjegyezte, ez már az ötvenötödik 200 karátnál nagyobb gyémánt a bányából, ami 2012-ben kezdte meg kereskedelmi termelését.

A szakértő szerint a mostani lelet akár 15 millió dollárt (mintegy 4,5 milliárd forintot), vagy annál többet is érhet.

Botswana az év elején újabb 25 évre újította meg a Lucara Diamond vállalat bányászati engedélyét, amely lehetővé teszi a társaság számára a bánya 514 millió dolláros föld alatti bővítését. Ez várhatóan öt évig tart, és további 20 évvel hosszabbítja meg a bánya termelési idejét.