Európában a lakosság egyre jobban várja a nyári szezont, amit az utazási irodák számai is mutatnak. Legutóbb a TUI számolt be arról, hogy a nyári foglalások várhatóan a szokásos kapacitás 80 százalékát teszik ki, vagyis látványos javulás tapasztalható.

Egyre több utazási iroda üt meg optimista hangot az idei nyári szezonnal kapcsolatban, ahogy az iparág szereplői arra számítanak, hogy a koronavírus elleni vakcina jelentősen megdobja majd az utazási hajlandóságot – ahogy számos országban feléledhet a nemzetközi turizmus.

Legutóbb a TUI számolt be arról, hogy a várakozásaik szerint a normális kapacitás 80 százalékát érhetik el a foglalások idén nyáron, miközben 2,8 millió ügyfelük már le is foglalta a nyaralását – írja a BBC.

Noha ez relatíve igen optimista kilátás, a 2021-es nyári foglalások jelenleg még mindig 44 százalékkal maradnak el a 2019-es szinttől. A vállalat adatai szerint a nyaralások átlagárai 20 százalékkal magasabbak a 2019-ben mért átlagnál.

Erős nyári szezonra számítanak az utazási vállalatokForrás: AFP/robertharding/Andrew Michael

A szektornak pedig nagy szüksége is volna egy erős nyári szezonra, tekintve hogy a TUI például 89 százalékos csökkenésről számolt be a tavaly téli foglalások esetében, 2019-hez képest. Hozzátették, a november és a december különösen gyenge volt.

A tavalyi negyedik negyedévben egyébként a vállalat bevétele 87,8 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest – 3,86 milliárd euróról 468,1 millió euróra.

A vállalat a fentiek mellett azt is jelezte, hogy megállapodott a harmadik pénzügyi segélycsomagjáról. A legfrissebb körben a vállalat 1,8 milliárd eurónyi segítséget kapott, bankoktól, a részvényeseitől, valamint a német kormánytól. A megelőző két támogatási körben a TUI már összesen 3 milliárd eurónyi államilag támogatott hitelhez jutott.