Az európaiak már nagyon várják a nyaralást

Post Office felmérés tengerparti nyaralóhelyek
2. Spanyolország - 68 milliárd dollár
Vágólapra másolva!
Európában a lakosság egyre jobban várja a nyári szezont, amit az utazási irodák számai is mutatnak. Legutóbb a TUI számolt be arról, hogy a nyári foglalások várhatóan a szokásos kapacitás 80 százalékát teszik ki, vagyis látványos javulás tapasztalható.
Vágólapra másolva!

Egyre több utazási iroda üt meg optimista hangot az idei nyári szezonnal kapcsolatban, ahogy az iparág szereplői arra számítanak, hogy a koronavírus elleni vakcina jelentősen megdobja majd az utazási hajlandóságot – ahogy számos országban feléledhet a nemzetközi turizmus.

Legutóbb a TUI számolt be arról, hogy a várakozásaik szerint a normális kapacitás 80 százalékát érhetik el a foglalások idén nyáron, miközben 2,8 millió ügyfelük már le is foglalta a nyaralását

– írja a BBC.

Noha ez relatíve igen optimista kilátás, a 2021-es nyári foglalások jelenleg még mindig 44 százalékkal maradnak el a 2019-es szinttől. A vállalat adatai szerint a nyaralások átlagárai 20 százalékkal magasabbak a 2019-ben mért átlagnál.

Erős nyári szezonra számítanak az utazási vállalatok Forrás: AFP/robertharding/Andrew Michael

A szektornak pedig nagy szüksége is volna egy erős nyári szezonra, tekintve hogy a TUI például 89 százalékos csökkenésről számolt be a tavaly téli foglalások esetében, 2019-hez képest. Hozzátették, a november és a december különösen gyenge volt.

A tavalyi negyedik negyedévben egyébként a vállalat bevétele 87,8 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest – 3,86 milliárd euróról 468,1 millió euróra.

A vállalat a fentiek mellett azt is jelezte, hogy megállapodott a harmadik pénzügyi segélycsomagjáról. A legfrissebb körben a vállalat 1,8 milliárd eurónyi segítséget kapott, bankoktól, a részvényeseitől, valamint a német kormánytól. A megelőző két támogatási körben a TUI már összesen 3 milliárd eurónyi államilag támogatott hitelhez jutott.