Kína felvásárolja az amerikai búzát, rekordmagasra tolva az árát

Búza betakarítás, mire nem képes 1000 tonna búza?
Vágólapra másolva!
Hatalmas mennyiségű búzát importál Kína az USA-ból, a felfutott kereslet főként a megnövekedett takarmány igényeknek és az Ausztráliával való kereskedelmi feszültségeknek köszönhető, adta hírül a Reuters. 
Vágólapra másolva!

Kína idén több búzát foglalt le, mint bármelyik más ország, beleértve a legnagyobb fogyasztót, a Fülöp-szigeteket. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma 245 millió "bushelre", vagyis körülbelül 6,6 millió tonnára emelte a búzára vonatkozó exportkilátásokat, ami 1994 óta a legmagasabb.

Csak

az elmúlt kilenc hónapban összesen 2,9 millió tonna búzát vásároltak a kínaiak,

ennek a nagy része, majdnem 1 millió tonna pedig fehér búza volt.

Illusztráció Forrás: AFP/RIA Novosti

Az amerikai búza vásárlása 2020 novemberében kezdett el felpörögni, miután 2018-2019-ben majdnem teljesen leállt a kereskedelmi feszültségnek köszönhetően. A Kína és Ausztrália között fennálló kereskedelmi feszültség pedig csak tovább növeli az amerikai búza népszerűségét.

Amíg Kínában olcsóbb a búza, mint a kukorica, addig az USA-ban a megemelkedett kereslet miatt felfutó árak igazán kedvező hangulatot teremtenek a termelők körében. Portlandben, az Oregon állambeli exportközpontban

7,5 dollár/bushel árakat eredményezett, ami 2 dollárral magasabb a tavaly júliusihoz képest.

Illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Míg ezidáig leginkább élelmiszer-alapanyagnak szánták a kínaiak a búzát, addig most főként állati takarmánynak vásárolnak. Nem is csoda, hogy a Peking világon minden szegletéből takarmányt vásárol, mivel újjáéleszti a világ legnagyobb sertés állományát, amit 2019-ben az afrikai sertéspestis pusztított el. A kínai Muyuan Foods például a világ legnagyobb sertésfarmjának megépítésével több sertést fog hizlalni, mint bármely más cég a világon.

Az amerikai fehér búzát egyébként a nyugati part északnyugati részén termesztik, és igen népszerű a pékek körében alacsony sikértartalma miatt, így kiváló kenyeret, péksüteményt és édességet lehet készíteni belőle.