Újabb pénzügyi nagyágyú fogad el fizetőeszközként kriptovalutát

bitcoin, kriptovaluta
Vágólapra másolva!
Az online fizetési szolgáltatást kínáló PayPal amerikai felhasználói részére lehetővé teszi, hogy már ne csak a hagyományos fizetőeszközöket, hanem több kriptovalutát is használhassanak fizetésre világszerte több millió partnercégüknél. Ez fontos lépést jelenthet a digitális valuták mindennapi alkalmazásának elterjedésében. A Visa a napokban jelentett be hasonló lépést.
Vágólapra másolva!

A Checkout with Crypto nevet viselő fejlesztés révén a PayPal által elfogadott kriptovalutákat, a bitcoint, az ethert, a bitcoin cash-t és a litecoint a szolgáltatást igénybe vevők átválthatják fiat valutákra – például dollárra vagy euróra –, majd azzal tudnak fizetni a megvásárolni termékért vagy szolgáltatásért.

A fintech cég Reutersnek nyilatkozó vezetője szerint a szolgáltatás az elkövetkező hónapokban világszerte, mind a 29 millió partnerüknél elérhetővé válik.

Mi az a fiat pénz?

Fiat pénznemnek minősülnek a központi bankok vagy más állami hatóságok által kibocsátott és deklarált törvényes fizetőeszközök, mint például az angol font vagy az euró. A fiat pénzek esetében a központi bank vagy állami hatóság gyakorlatilag bármilyen anyagot (például a könnyű, praktikus és könnyen hordozható papírt) felhasználhat fizetőeszközként. A kriptodevizák nincsenek egyik fiat pénznemhez sem kötve. Nem állami intézmények védik és bocsátják ki őket, és nincs fedezetük.

– közölte a Reutersszel Dan Schulman, a PayPal elnök-vezérigazgatója.

Egyre inkább megnyílik a tér a digitális pénzek gyakorlati alkalmazása előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezzel a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatója nyitja meg kapuit a kriptovaluták előtt, egyúttal saját maga is rendkívül kedvező pozícióba kerül, ugyanis igen kevés hozzájuk hasonló fintech-óriás nyújt fiat valutára való átváltási szolgáltatást. Inkább az a jellemző, hogy kriptovalutát kriptovalutára cserélnek, vagy egy az egyben elfogadják a devizát anélkül, hogy átváltanák hagyományos pénznemre.

A kriptovaluták gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban régóta probléma a jelentős árfolyam-ingadozás, de a PayPal szerint ezt a hatást kiküszöböli, hogy fiat valutákra váltják át őket.

A társaság szerint mindezzel a bitcoin és társai már nem pusztán olyan eszközök lesznek, amelyek meg vásárolhatók, birtokolhatók, majd eladhatók, hanem fizetőeszközzé is válhatnak. A PayPal nem fog díjat felszámolni a tranzakciók után, és egy-egy fizetési tranzakciót mindig csak egyazon kriptovalutával lehet majd végrehajtani.

A kriptovalutákat a jelek szerint egyre inkább lehet majd fizetésre is használni. Nemrég például a Tesla jelentette be, hogy autóinak árát már bitcoinnal is ki lehet egyenlíteni, majd néhány napja a Visa közölte, hogy kiterjeszti szolgáltatásait a kriptovalutákra is.