Nagyot nőtt a kínai gazdaság az első negyedévben

teherszállító vonat, kína, oroszország
(200812) -- XI'AN, Aug. 12, 2020 (Xinhua) -- A China-Europe freight train with 45 compartments of anti-epidemic supplies leaves the Xinzhu Railway Station in Xi'an, northwest China's Shaanxi Province, on Aug. 12, 2020, to head for Italy's Milan. The shipment includes 368,300 masks and 94.9 tonnes of melt-blown non-woven fabric, an essential material for manufacturing medical masks. (Photo by Yuan Jingzhi/Xinhua)
Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság 18,3 százalékkal növekedett az első negyedévben, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre a tavalyi első negyedévben regisztrált visszaesésből - derült ki a kínai statisztikai hivatal közzétett adataiból.
Vágólapra másolva!

A kínai bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme ugyan elmaradt valamelyest az elemzők által jósolt 19 százalékostól, ám jelentős gyorsulást mutatott a tavalyi utolsó negyedévben regisztrált 6,5 százalékos bővüléshez képest.

Az első negyedéves adat ráadásul a legkiemelkedőbb növekedést tükrözte azóta, hogy 1992-ben elkezdték közzé tenni a hivatalos GDP-adatokat.


A lendületes növekedés hátterében azonban részben ott áll a tavalyi, alacsony bázisadat is.

A járvány hatására 2020 első három hónapjában 6,8 százalékos visszaesést regisztráltak, a kínai GDP ezzel először csökkent 1992 óta.

Negyedéves összevetésben a GDP-növekedés 0,6 százalékosra mérséklődött január-márciusban. Elemzők 1,5 százalékos bővülésre számítottak az október-decemberi, felülvizsgálat után 3,2 százalékban megállapított növekedést követően.

Habár a maszkviselés még kötelező, de a gazdaság már erősen kilábalóban van a járványból. Forrás: AFP/Wang Zhao

A statisztikai hivatal közleménye szerint

az első negyedévben folytatódó gazdasági helyreállást elsősorban az erősödő külföldi és belföldi kereslet hajtotta.

A kínai vámhivatal által kedden közölt adatok szerint az első negyedévet tekintve a kínai export 49 százalékkal, az import pedig 28 százalékkal nőtt. Bár az ország a téli és a tavaszi időszakban is szembenézett a járvány ismételt belföldi felbukkanásának kihívásaival, a gyors és hathatós intézkedéseknek köszönhetően az újabb gócok nyomán nem alakult ki a gazdasági helyreállást hátráltató helyzet - áll a közleményben.

A nemzetközi kereskedelem is jelentősen bővül, földön, vízen, levegőben egyaránt. Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Yuan Jingzhi

Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban.

A tavalyi, 2,3 százalékos GDP-bővülést követően Peking idénre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő, a gazdaság egészséges fejlődését megcélozva. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindazonáltal április elején 8,4 százalékra javította fel előrejelzését a kínai gazdaság idei növekedését illetően.