A koronavírus-járvány lanyhulásával erőre kaphat egy nagy termelő ország boripara is

south africa cape town Cape Town, South Africa, Groot Constantia
Cape Town, South Africa, Groot Constantia
Vágólapra másolva!
Dél-Afrika pincészeteinek nagyon nehéz volt az elmúlt 12 hónap, megtiltották mind a belföldi alkoholértékesítést, mind az exportot. Az iparágban dolgozók azonban a szebb jövőben reménykednek – írja a riportjában a BBC.
Vágólapra másolva!

Mivel az afrikai országok közül Dél-Afrikát sújtotta a legnagyobb mértékben a koronavírus-járvány, az ország kormánya drákói intézkedéseket volt kénytelen bevezetni a kilábalás érdekében. Ennek keretében a tavalyi évben három ütemben,

összesen 19 hétre - márciustól júniusig, júliusban és augusztusban, majd december végétől idén februárig - teljesen betiltották az alkoholtartalmú italok értékesítését.

Cyril Ramaphosa elnök azzal érvelt, hogy annak érdekében, hogy több figyelem, törődés és fekvőhely jusson a koronavírus-járványban szenvedőknek, csökkenteni kell az alkohol okozta betegségek és sérülések miatt kórházba kerülők számát.

Habár az egészségügyi intézményekre nézve ez az intézkedés pozitív hatással volt, ennek ellenkezője mondható el az ország több mint 500 borászatáról, amelyek pénzügyi és személyi költségei nagyon megugrottak.

Az iparági adatok azt mutatják, hogy

a belföldi értékesítés 2020-ban 20 százalékkal, 290 millió literre csökkent, a 2019-es 363 millió literről.

Mivel ennek mellékhatásai még mindig érezhetőek, a Vinpro dél-afrikai borkereskedelmi szervezet szerint ez végül 27.000 munkahely elvesztéséhez vezethet az egész iparágban, ami a teljes állomány 10 százaléka.

Groot Constantia, Fokváros, Dél-Afrika legrégebbi borvidéke Forrás: Wikipedia

A dél-afrikai borvidék Fokvárostól északra és keletre található, az első szőlőültetvényeket hollandok telepítették ide a XVII. században, őket követték később a hugenották és a francia protestánsok, akik a vallási üldöztetés elöl menekültek ide.

Dél-Afrika a világ 8. legnagyobb bortermelője,

az éves átlag (normális körülmények között) nagyjából negyede a franciának.

2019-ben a termelés 50 százaléka ment külföldi értékesítésre, ám tavaly a külkereskedelemre 5 hetes tilalmat vezettek be. Ennek oka az volt, hogy a dél-afrikai kormány nem akarta, hogy a teherautók a kikötőkbe hajtsanak, vagy hogy a dokkmunkások körében terjedjen a fertőzés.

Az export tavaly év végére talpra állt, habár ez is csak azt jelenti, hogy a 319 millió liter exportmennyiséggel megközelítették a 2019-es szintet.

A növekedéshez kétségkívül hozzájárult a közösségi médiában folytatott globális kampány, amellyel a dél-afrikai borászok nehézségeire hívták fel a bor szerelmeseinek figyelmet.

– nyilatkozta Jamie Goode, az Egyesült Királyság borokra specializálódott szakújságírója.

Mivel február óta ismét lehet alkoholtartalmú italokat – és így borokat is – értékesíteni belföldön, az iparágban érdekeltek a válságból történő kilábalásban és a fellendülésben reménykednek.

Mivel azonban Dél-Afrika közeledik a csendesebb téli kereskedési szezonhoz, és a koronavírus-járvány körül továbbra is nagy a bizonytalanság, a borászok a jövőben még számos kihívással szembesülhetnek.