Miért kerül egy kis üveges sör több mint négyezer forintba Katarban?

Sör, Németország, koronavírus, oktoberfest
25 September 2020, Bavaria, Munich: A waitress carries six beer mugs in the Hofbräuhaus watering hole. Due to the coronavirus, masks are compulsory in the catering trade and the number of guests at a table is limited. Photo: Felix Hörhager/dpa (Photo by Felix Hörhager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Felmérést tett közzé az Expensivity, amelyben a világ sörfogyasztási trendjeit hasonlítják össze. A tanulmányből kiderül az is, hogy mely országokban, milyen áron adják az italt, és hogy mennyi pénzt költenek erre az italra az emberek.
Vágólapra másolva!

A labdarúgó-világbajnokság megdobja az árat

2022 novemberében rendezik meg a 22. labdarugó-világbajnokságot Katarban. A többnyire muszlimok lakta országban a sörfogyasztás emiatt megdrágult, a közelgő esemény miatt 100 százalékos adót vezettek be az italra. Így Katar lett a világ legdrágábban sört áruló országa.

Itt egy 0,33 literes, üveges sör ára átlagosan 13,61 dollár (4080 forint).

Érdekesség, hogy Katarban a külföldiek csak előzetes regisztrációval lesznek jogosultak alkoholvásárlásra.

Pohár sör egy szurkoló kezében az oroszországi világbajnokságon 2018-ban Forrás: Sputnik via AFP/Alexander Vilf

A felmérés szerint legolcsóbban sört a Dél-Afrikai Köztársaságban lehet venni, itt a kisüveges sör átlagosan 1,68 dollár (504 forint), de kifejezetten olcsó országnak számít Argentína és Ukrajna is.

Az oldal felmérése szerint Magyarországon egy 0,33-as sör átlagosan 2,84 dollárba (852 forintba) kerül.

A tíz legdrágább országban átlagosan legalább négy dollárt kell kifizetni egy sörért.

Mely országokban költik az emberek a legtöbb pénzt sörre?

Széles skálán mozog a világ sörfogyasztása egy főre vetítve. Haitin az emberek többsége jellemzően tömény szeszesitalokat fogyaszt, sör alig fogy, az átlagos sörfogyasztás évente így kevesebb mint négy üveg, ami helyi árakon számolva 10,02 dollárnak (3000 forintnak) felel meg.

A skála másik végén Németország van, ahol 1907,78 dollárt (572 ezer forintot) költenek fejenként sörre, ami 411 sörnek felel meg az országban.

A második helyen kisebb meglepetésre Lengyelország áll 1737,94 dollárral (521 ezer forinttal).

Pincérnő 2020 októberében Münchenben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Felix Horhager

A tanulmány szerint egy átlagos magyar 696,63 dollárt (209 ezer forintot) költ évente sörre.

De hol isszák a legtöbbet?

Nincs meglepetés ezen a téren, a világ legnagyobb sörfogyasztó nemzete Csehország, ahol átlagosan 468 üveg sört iszik meg egy fő évente. Érdekesség, hogy a második helyen Spanyolország van, itt ez a szám 417 üveg, míg a harmadik helyen Németország van 411 üveggel.

Magyarország a középmezőnyben áll 245 üveges átlaggal.

Cseh kocsma Prágában Forrás: Hemis via AFP/CINTRACT Romain / hemis.fr/Cintract Romain

A lista alján a már említett Haiti mellett (4 üveg), Indonézia (7 üveg) és Jordánia (8 üveg) szerepel.

A módszertanról: az oldal összesen 58 országot vizsgált, az afrikai országok mellett kimaradtak például a balti vagy a skandináv államok is. Az átlagos árakat a világ legelterjedtebb söreiből (Heineken, Corona) számolták ki úgy, hogy megnézték, mennyiért lehet kapni a boltokban, illetve a vendéglátóhelyeken, szállodákban. Ehhez a numbeo-t és étterem/kocsmák/hitelek online árlistáit használták. Az 1 főre jutó fogyasztást az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számolta ki.