Kiderült, melyek a világ legnépszerűbb elektromos autói

elektromos autó
Vágólapra másolva!
Eltelt az idei első negyedév és beérkeztek az adatok a globális autópiacról. A Villanyautósok cikke alapján bemutatjuk, melyek voltak az első három hónapban a világ legnépszerűbb elektromos és plug-in hibrid autói.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év hasonló időszakához képest 145 százalékkal növekedtek a konnektorról tölthető autók eladásai a világon. Tavaly ezekben a hónapokban már megkezdődtek a koronavírus-járvány miatti lezárások, és ez az időszak 7 százalékos csökkenéssel zárult, az idén eladott több mint 1,1 millió ilyen autó viszont több mint a duplája nem csak a 2020, de a 2019 első negyedévinek is.

Ha a konkrét típusokat nézzük, van a top 20-ban 6 olyan autó, ami csak Kínában kapható.

A top 20-ból 14 tisztán elektromos autó – a villanyosok 3,8 százalékot hasítottak ki az autóeladásokból, míg a tölthető hibridek 2 százalékot értek el.

Ez az 5,8 százalék majdnem másfélszerese a tavalyi értéknek, és március végén már 8,2 százalék volt ez az arányszám.

Talán nem túl meglepő, hogy 77 százalékos növekedéssel első a Tesla Model 3, és a harmadik a Tesla Model Y, amelynek kiszállításai egy éve, tavaly márciusban indultak.

Az autó egyelőre az Egyesült Államokban, Kanadában és Kínában vásárolható meg, nagy kérdés, hogy Európa tényleg megvárja-e a berlini üzem elkészültét, vagy ha ott nem indul el a gyártás az év vége előtt, akkor megkezdődik-e a kínai import?

Bár a Nissan Leafről már jó ideje csak szomorú statisztikákat láthatunk, a versenytársak gyengélkedése miatt a további csökkenés ellenére megtartotta a dobogós helyet a globális modellek között.

Az elektromosok között szépen növekedett a Kona, az e-Tron, a Niro és a Bolt is – az ID.3 tavaly ilyenkor még nem volt a piacon, a mostani kevesebb mint 12 ezres szám pedig jócskán elmarad az előző negyedév teljesítményéhez képest (a testvér ID.4 egyelőre kiesett a listáról).

A plug-in hibrideknél továbbra sem szerepel a listán az egykori kirobbanthatatlan bajnok Mitsubishi Outlander,

ám a Volvo két modellel is a kategória legkeresettebb autóit mondhatja magáénak. A BMW 530e, 330e, valamint a Mercedes GLC 300e/de zárják a konnektoros hibridek sorát.

Az európai listán fele-fele a villanyosok és a konnektoros hibridek aránya.

Utóbbiakat tekintve érdekes, hogy az itthon is népszerű Mitsubishi Outlander az európai listáról is kiesett, miközben sokáig (évekig) vezette a kategóriát. Jelenleg a Volvo XC40 a legnépszerűbb hibrid.