Már hárommilliárd forint feletti értékben folyósítottak otthonfelújítási támogatást

burkolás
Vágólapra másolva!
Az otthonfelújítási támogatás év eleji bevezetése óta több mint kétezer esetben, 3 milliárd forintot meghaladó értékben hagyott jóvá lakásfelújítási támogatást a Magyar Államkincstár – tudta meg a Bank360.hu a családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalától. Több ezer igénylés van még folyamatban, az elfogadott számlák között az anyagköltség dominál.
Vágólapra másolva!

A támogatás 2021. januári bevezetése és május 7. között 8,5 milliárd forint értékben érkezett be támogatási igény a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) otthonfelújítási támogatásra – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatala a Bank360-nal.

A beérkezett igények közül 3,2 milliárd forintot már jóvá is hagytak, ami 2148 ügyletet jelent. Jelenleg további 3235 kérelem áll elbírálás alatt, a miniszteri hivatal tájékoztatása szerint az elutasítási arány 12,5 százalékos.

– közölte Vrazsovits Rita, a portál elemzője. A támogatást ugyanis utólag, legfeljebb a befejezett felújítás költségeinek felére lehet igénybe venni, az állam által fizetett összeg pedig nem haladhatja meg a hárommillió forintot.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az eddig megvalósult munkálatokhoz képest nagyvonalú az állami támogatás maximális összege, hiszen az 50 százalékot sem éri el az átlagos kihasználtság – szögezte le a szakértő.

Ennyi munkadíjat és anyagköltséget számoltak el eddig

A támogatás szempontjából megkötés, hogy a benyújtott számlák között az anyag- és munkaköltséget fele-fele arányban lehet elszámolni.

Illusztráció Forrás: furdancs.postr.hu

Ez praktikusan azt jelenti, hogy

ha a teljes támogatást igénybe akarjuk venni, akkor a 6 millió forintnyi benyújtott számla között másfél millió forint legalább munkadíjra, megint másfél millió pedig legalább anyagköltségre kell, hogy vonatkozzon.

Az 50-50 százalékot ugyanis nem a teljes felújítás tekintetében kell figyelembe venni – az csak a támogatás maximális összegét határozza meg –, hanem a támogatás összegére. Erről bővebben korábbi cikkükben írtak a Bank360 elemzői.

A MÁK által január 1. és május 7. között elfogadott számlákon belül anyagköltségre 3,9 milliárd forint (58%), munkadíjra pedig 2,8 milliárd forint (42%) került elszámolásra.

– hívta fel a figyelmet Vrazsovits Rita.

A portál jogosultság ellenőrzővel segíti a pontosabb tervezést, csupán néhány kattintással ki lehet deríteni, hogy egy igénylő jogosult-e a támogatásra.

Minden nyolcadik igénylő pórul jár

Az első négy hónap 12,5 százalékos elutasítási aránya bár nem nevezhető jelentősnek, ha a felújítás támogatott otthonfelújítási hitelből valósult meg, akkor a támogatás hiánya mellett plusz kamatköltséggel is szembesülhettek a csalódott igénylők.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A legfeljebb 3 százalékos kamattal felvett lakásfelújítási kölcsönt ugyanis magasabb kamattal kell tovább fizetni, ha a támogatás összege nem éri el a korábban felvett kölcsön 25 százalékát, ráadásul az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni. Mivel ugyanakkor a lakásfelújítási hitel felvételéhez meg kell felelni a támogatás feltételeinek is, elutasítás csak abban az esetben történhet, ha a felújítás ideje alatt valamiért elveszítette az igénylő a támogatásra való jogosultságot.

A hitel és a támogatás iránt is jelentős az érdeklődés

Az új családtámogatási forma iránt jelentős az érdeklődés, emellett a támogatás előfinanszírozását segítő lakásfelújítási hitelt is egyre többen választják.

Piaci információk szerint ráadásul a felújítási támogatás nemcsak a jelzáloghitelekre, hanem a személyi kölcsön folyósításokra is ösztönző hatással van. Sokan ugyanis nem az államilag támogatott jelzáloghitelből, hanem szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélkül felvehető személyi hitelből finanszírozzák a felújítási költségeket.