Újabb fontos szakaszához érkezett az Y-híd építése Miskolcon: a Vörösmarty utca – Tiszai pályaudvar tengelyén a föld alatt elkészült a cölöpalapozás, és már a hídpillérek is szemmel láthatók.

Látványos szakaszához érkezett a tehermentesítő út és az Y-híd építése Miskolcon – derült ki a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közleményéből. A hídpilléreken már elhelyezték a mintegy 25 méter távolságot áthidaló előregyártott gerendákat, és rövidesen a Kisfaludy utca felé vezető ág cölöpalapozása is megkezdődik - emeli ki a Magyar Építők cikke.

Az Y-híd leendő központi része alatti nehézállványozást is jórészt felállították, ez a rendkívül sűrűn elhelyezett „állványerdő" a hídszerkezet betonozása során kerül teherviselő szerepbe, mert az Y alak közepén nem előregyártott gerendák, hanem helyben készülő vasbetonfelszerkezet épül. Ütemezetten halad a támfalelemek helyszíni összeállítása is, már több helyen látható a végleges helyén ez a támfalszerkezet.

A képre kattintva galéria nyílik a kivitelezés mostani, látványos szakaszáról: 

A miskolci Y-híd látványterve. Kattintson a képre!Forrás: NIF Zrt. látványterve

A Csokonai Vitéz Mihály utca Fonoda utcáig történő kiépítése során 1 km hosszú, 2×1 sávos, 6,5 méter széles burkolatú új útszakasz készült el. A terelőútként is funkcionáló utat már használhatják a személygépkocsik és a tömegközlekedési járművek. Az útszakasz lehetővé teszi Martinkertváros közlekedésének fenntarthatóságát az Y-híd megépítéséig hátralévő mintegy másfél éves időszakban.

A Fonoda utcáig meghosszabbított Csokonai utca az Y-híd megépülését követően is – a városi úthálózat teherforgalom elől továbbra is elzárt útjaként – kényelmes alternatív, kiegészítő kapcsolatot biztosít majd Martinkertváros és Szirma, valamint a Miskolc északi és keleti városrészei közötti, valamint az érintett utcában lévő ingatlanokat érintő közlekedésben.

Az Y-hídon kerékpársávot, a híd alatt átvezető szakaszon kerékpárutat terveznek az önkormányzattal és a városi kerékpáros szervezetekkel közösen.  A Kisfaludy utcán meglévő felüljáró mellé új hidat terveznek, így új lehetőségek nyílnak majd a városi kerékpáros-hálózat fejlesztésében is. A Sorompó utcánál is tervezik a vasúti átjáró kerékpáros átvezetését, az útvonal kialakítása a híd szerkezetépítési munkáit követően, az építkezés utolsó fázisában lesz lehetséges.