Súlyos esőzések fogják vissza az amerikai olajkitermelést az Egyesült Államokban, ráadásul az előrejelzések szerint a következő hónapok sem lesznek sokkal könnyebbek a Mexikói-öbölnél.

Négy olajfinomítónak is csökkentenie kellett az aktivitását a Mexikói-öbölnél, ahogy súlyos esőzések és áradások sújtsák Texas keleti területeit és Louisiana államot. Ráadásul az előrejelzések szerint a hét további részében is kitart még a kedvezőtlen időjárás – írja az Oilprice.com.

A finomítók közül olyanok érintettek, mint a Total alá tartozó Port Arthur-i létesítmény, amely napi 225.500 hordónyi olajat képes fedolgozni. A finomító súlyos áramkimaradásokat szenvedett el a hét elején az időjárási körülmények miatt.

Emellett a Motive Port Arthur-i, napi 630.000 hordós kapacitással bíró finomítója, valamint a Valero Energy ugyanott található létesítménye is súlyosan megszenvedte az esőzéseket – utóbbi kapacitása napi 335.000 hordós.

A fenti három texasi finomító mellett az Exxon Louisianában található finomítóját részlegesen le kellett állítani, ám a Reuters forrásai szerint ez nem az időjáráshoz köthető leállás, hanem tervezett karbantartási munkát végeznek a létesítményen.

Több nagyvállalatnál is fennakadásokat okoznak az amerikai esőzések a Mexikói-öbölbenForrás: Bloomberg/© 2015 Bloomberg Finance LP/Luke Sharrett

A mostani leállások azért is fontosak, mert az USA-ban júniusban kezdődik a hurrikán szezon, és az előrejelzések szerint idén az átlagosnál erősebb viharokra lehet számítani. A Colorado State University prognózisa alapján az idei szezonban 17 jelentősebb vihar várható majd, ami meghaladná az 1981 és 2010 között mért átlagos viharszámot (12,1).

Ez pedig azt jelentené, hogy a térségben működő olajtársaságoknak a szokásosnál keményebb időszakra kell készülniük, ami érezhetően rányomhatja a bélyegét az amerikai olajkínálatra. Vagyis várhatóan nem lesz könnyű éve az amerikai olajszektornak, különösen hogy februárban épp a nagy hideg miatt kényszerült leállni számos létesítmény, ami az olajárra is érezhető hatással volt.

Az amerikai olajpiacnak egyébként sincs könnyű időszaka. Nemrég például az okozott üzemanyagválságot, hogy kibertámadás érte az ország legnagyobb magánkézben lévő kőolajvezetékét.