Három évtizede nem volt ilyen erős a dél-koreai export

Seoul, smart city, Szöul, Dél-Kórea, okos város
Seoul, South Korea downtown cityscape from above at dusk.
Vágólapra másolva!
A dél-koreai export májusban 32 éve nem látott növekedést produkált, ami elsősorban a megugró globális keresletnek volt betudható. A világgazdasági szereplők körében ugyanis egyre nagyobb a kereslet chipek és autók iránt.
Vágólapra másolva!

A világgazdasági növekedés egésze számára is jó hír, hogy Dél-Korea exportja májusban 45,6 százalékkal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest. Ez elképesztően erős adat, amelyhez hasonlóra 32 éve volt példa – írja a CNBC. Pontosabban 1988 augusztusában volt utoljára ilyen erős a dél-koreai kivitel. Ráadásul az export immáron a hetedik hónapja folyamatosan emelkedik.

Az adat egyébként nem volt meglepő, ugyanis az elemzők még ennél is erősebb eredményt vártak. A Reuters által megkérdezett elemzők konszenzusa 48,5 százalékos növekedés volt.

A dél-koreai export szárnyalását elsősorban az fűtötte, hogy a világgazdaság talpra állásával megugrott a globális kereslet, különösen az informatikai szektor és autóipar termékei iránt. Az amerikai kereslet várhatóan tartósan erős marad a következő időszakban, ami arra is utal, hogy várhatóan Kína és Japán exportszámai is igen kedvezők lesznek – mondta Park Sung-woo, a DB Financial Investment közgazdásza.

Évtizedek óta nem látott erősödést produkált a dél-koreai export Forrás: Belga via AFP/Benoit Doppagne

Az elemzők szerint a tavalyi gyengélkedések miatti bázishatás következtében még júniusban is erős exportadatok várhatók, de az éves összevetésű emelkedés valószínűleg elkezd majd lassulni – noha júniusra is kétszámjegyű növekedést prognosztizálnak az elemzők.

Az egyes árukategóriák körében a chipek exportja 24,5 százalékkal bővült, ami már a 11. egymást követő hónapban mért emelkedés volt.

Az autóexport 93,7 százalékos, a petrolkémiai termékek kivitele pedig 94,9 százalékos erősödést mutatott a megelőző év azonos időszakához képest.

Mindeközben a dél-koreai import 37,9 százalékkal fokozódott, éves alapon, ami némileg elmaradt az elemzők által várt 40,5 százalékos növekedéstől.