Elképesztő mértékű az NHP Hajrá kihasználtsága

kölcsön, hitel, lakásvásárlás
Vágólapra másolva!
Tavaly áprilisi elindítása óta mintegy 38 ezer kkv jutott kedvező kamatozású forráshoz a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukció keretében. A közel 2.600 milliárd forint összegben létrejött ügyletek több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, több mint egyharmaduk pedig új beruházások megvalósulását szolgálta. Az idén 8 éves Növekedési Hitelprogram 2013-as indulása óta 73 ezer vállalkozás forráshoz jutását biztosította.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020 áprilisában indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP)
legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát.

Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására,

mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a kkv-szektornak. A jelentős igénybevételre tekintettel az MNB a keretösszeget kétszer is megemelte, legutóbb áprilisban, 3 000 milliárd forintra. 2021 május végéig 2 597 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB felé, mintegy 38 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan, tehát a keretösszeg 87 százaléka már felhasználásra került.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Az NHP Hajrá keretében eddig megkötött szerződések volumenének 35 százaléka új beruházási
hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, 10 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, az építőipar és a mezőgazdaság ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel.

Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források közel
harmada mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az MNB 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramja fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, mellyel
jelentős hatást gyakorolt a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is.

Az idén 8 éves NHPban összesen 73 ezer vállalkozás jutott forráshoz mintegy 6.000 milliárd forint összegben.

A program az MNB becslései szerint mintegy 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez
az elmúlt években.