Idén nyáron akár gyorsan 80 dollár fölé is ugorhat a kőolaj hordónkénti árfolyama, ahogy visszapattan a nyersanyag globális kereslete.

A koronavírus-járvány utáni gazdasági nyitásokkal párhuzamosan a kőolaj világpiaci ára 40 százalékkal emelkedett az idei évben. A háttérben elsősorban az amerikai kereslet megugrása áll, de fontos tényező a szállítmányozás és a légiközlekedés felpattanása is. Mindezek együtt pedig a következő hónapokban még tovább drágíthatják az olajat – írja a CNBC elemzése.

A két nagy globális olajjegyzés közül a Brent hordónkénti árfolyama 71,48 dolláron állt szerdán, ami január óta a legmagasabb szint volt. Az amerikai WTI típusú olaj árfolyama pedig 68,83 dolláron állt, amire 2018 októbere óta nem volt példa.

Jól látszik, hogy a kereslet nagyon gyorsan emelkedik, ahogy egyre többen ülnek autóba, ráadásul az európai nyitások csak még tovább növelik majd a globális olajkeresletet – mondta Francisco Blanch, a Bank of America globális nyersanyagpiaci stratégája. A szakember hozzátette, hogy fontos szereplő lesz még India a világpiacon. Ahogy ugyanis ott is enyhülni kezd a járvány, a kereslet szintén igén gyors növekedésnek indulhat.

Érezhető áremelkedés jöhet az olajpiaconForrás: Shutterstock

Az elemzők abban egyetértenek, hogy a közeljövőben áremelkedések jönnek, azonban az már vita tárgyát képezi, hogy ez a drágulás mennyire lesz tartós. Blanch szerint a Brent már ebben a negyedévben elérte a 70 dolláros hordónkénti célárat, de a Bank of America az elemzők többségénél erősebb áremelkedésre számít. A banknál úgy számolnak, hogy újra eljöhet a 100 dolláros olajár, de ez csak jövőre vagy 2023-ban lehet reális. Blanch kiemelte, általános áremelkedéseket lehet látni a világgazdaságban, és az olajár egyelőre elmarad a széleskörű inflációs trendektől.

A jövő szempontjából két fontos tényező befolyásolhatja az olajárak változását. Egyfelől kérdés, hogy az OPEC és külső szövetségesei (OPEC+) mennyire tudják hatékonyan alakítani a kínálati oldalt. Másfelől pedig szintén kérdés, hogy az amerikai olajcégek milyen ütemben pörgetik föl a kibocsátásaikat.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Egyelőre azonban az látszik, hogy a globális kínálat nem tud lépést tartani a kereslet hirtelen megugrásával. Az olajár emelkedését ráadásul az sem tudta visszafogni, hogy az OPEC+ a napokban jelezte, emelhetik a kínálatot.

A CNBC által megkérdezett elemzők többsége tehát legalább 80 dolláros Brent típusú olajjal számol a következő időszakban, míg a WTI árfolyama 75-80 dollár között alakulhat, ha valóban forró nyár jön a piacon.

Mindazonáltal nagyon sarkallatos kérdés lesz, hogy egy ilyen hirtelen keresletnövekedésből adódó drágulás mikor kezdi el reálian érzékeltetni a hatását a fogyasztói, valamint a gazdaságpolitikai döntésekben. Úgy tűnik tehát, hogy igen izgalmas nyár elé néz az olajpiac.