Bár az ételkiszállító cégek alkalmazottai maguk is gyakran verbális és fizikai támadások áldozatai, az őket foglalkoztató cégek azt akarják, hogy a futárok extra szolgáltatásként kutassák fel és jelentsék a bűneseteket is, amire ki is képeznék őket.

Az angol Deliveroo ételkiszállító cég azt tervezi, hogy kiképezi futárait arra, ha valami aggasztó dolgot látnak, vagy ha éppen egy bűncselekmény helyszínén tartózkodnak, akkor hogyan lépjenek közbe. A képzés önkéntes, és többek között olyan bűncselekményekre terjed ki, mint a családon belüli erőszak, az emberkereskedelem, a kábítószer-kereskedelem és a szexuális zaklatás - írja az rp.pl nyomán a Magyarmezogazdasag.hu.

Az ötletet erős kritika érte, ellenzői egy magánrendőrség létrehozásáról beszélnek.

A Deliveroo futárszolgálat egyik munkatársa ételt szállít kiForrás: AFP/Gabriel Bouys

Másrészt biztonsági szakértők szerint az ilyen képzés azzal a veszéllyel jár, hogy "rosszul képzett informátorok seregét hozzák létre, akik közelebb állnak Johnny English-hez, mint James Bondhoz".

A Deliveroo beszállítói maguk sem dolgoznak ideális körülmények között - az Egyesült Királyságban működő ágazati szakszervezetek szerint tízből nyolc kiszállító fenyegetve érzi magát a munkavégzés közben, és fizikai vagy szóbeli bántalmazást tapasztal a munkája során.

Will Shu, a Deliveroo társalapítója visszautasítja a vádakat:

A kiszállítók kulcsszerepet játszanak a világjárvány idején, és képesek arra, hogy ezt a tapasztalatot felhasználva észleljék a bűncselekményeket azokon a környékeken, ahol dolgoznak és élnek - vélekedik.