A Petra Diamonds a napokban 40,18 millió dollárért (12 milliárd forint) értékesítette a 2021 áprilisában, a Cullinan bányában talált kivételes 39,34 karátos IIb típusú kék gyémántját. Ez azt jelenti, hogy a vevő karátonként több mint 1 millió dollárt (300 millió forint) fizetett a drágakőért.

A Petra Diamonds gyémántjai egyedülállóak abban a tekintetben, hogy a világ legjelentősebb gyémántbányáiból származnak. A Cullinan bánya azonban mind közül kiemelkedő, mert ez a világ egyetlen kékgyémánt-lelőhelye. Az egykori De Beers ingatlan, amely az 1900-as évek eleje óta működik, évszázados történelme alatt olyan csodálatos drágaköveket is produkált, mint a brit koronaékszerek két legnagyobb gyémántja.

A vásárló a De Beers és a Diacore partnercégek már öt másik kék gyémántot is birtokolnak a legendás a dél-afrikai bányából. A Diacore a ritka, kivételes drágakövek, különösen a színes gyémántok vágásának szakértője, és a De Beers Group gyémántkereskedő céggel már korábban együttműködött a 203,04 karátos Millennium Star gyémánt vágásában.

A IIb típusú kő „kivételes minőséget" jelöl. A kék gyémánt a természet egyik legritkább kincse, amely magával ragadó színét a bór nyomelem jelenléte okozza a kő szénszerkezetében. A szín arról is árulkodik, hogy az ásvány a legmélyebben kialakult gyémántok közé tartozik. Az ásványszakértők szerint a Föld felszíne alatt 500 km-t meghaladó mélységben keletkezett.

A 39.34 karátos kék gyémántForrás: petradiamonds.com

A kialkudott készpénzes ár új rekord a Petra Diamonds számára, a most eladott kék gyémánt a valaha legmagasabb áron értékesített kő" - mondta el Richard Duffy, a Petra vezérigazgatója.

A Petra Diamonds a világ vezető független gyémántbányászati csoportja, amely a mennyiségi termelés helyett inkább a kövek nagyságára és értékére fókuszál. Három földalatti dél-afrikai bányával (Finsch, Cullinan és Koffiefontein) és egy nyitott aknabányával rendelkezik Tanzániában (Williamson).