Komoly kihívással áll szemben az elektromos autók világpiaca. A Bank of America elemzése szerint ugyanis akár már 2025-re hiány lehet a járművekben használt akkumulátorokból.

Az elektromos autók világszerte növekvő népszerűsége komoly kihívás elé állítja az iparágat. A Bank of America friss elemzése szerint ugyanis akár már 2025-ben előállhat az a helyzet, hogy hiány lesz a járművekben használt akkumulátorokból – írja a Yahoo Finance.

Az amerikai nagybank modellje szerint 2025-26-ban már megmutatkozhat az akkumulátorhiány, majd 2030-ig csak még súlyosabb lehet a helyzet. Ennek oka egyszerűen az, hogy miközben világszerte hatalmas lendülettel nő a kereslet az elektromos járművek iránt, az akkumulátorgyártás nem tudja tartani a lépést a piaci növekedéssel – mondják az elemzők.

Hamarosan hiány lehet akkumulátorokbólForrás: AFP/Vladimir Simicek

A növekedés pedig azt jelenti, hogy az elektromos autók széles skálájának piaci penetrációja 2025-ben 23 százalékos, 2030-ban 40 százalékos, 2040-ben pedig már 67 százalékos lehet.

A banknál hozzátették, a növekedést egyszerre támogatják a szigorodó szén-dioxid-kibocsátási szabályozások, de az amerikai autópiac fokozódó kereslete is döntő fontosságú.

Végül az elemzők hozzátették, a tavalyi évben az olajpiaci kereslet érezhetően lecsökkent, felgyorsítva ezzel a megújuló energiaforrások növekedését. Ez pedig szintén katalizátorként tud hatni az elektromos autókra történő átállásban, mivel számos vállalat dönt úgy folyamatosan, hogy igyekszik minél gyorsabban megfelelni a környezetvédelmi előírásnak. Vagyis a cégek is cserélik le a flottáikat elektromos modellekre, ami tovább gyorsíthatja az akkumulátorok iránti keresletet.