Napjaink pusztító árvizei még a Black Friday-t is veszélybe sodorhatják

kínai áradások, víz, eső, áradás
Rescue workers paddle through a flooded street following heavy rains which caused flooding and claimed the lives of at least 33 people earlier in the week, in the city of Zhengzhou in China's Henan province on July 23, 2021. (Photo by Noel Celis / AFP)
Vágólapra másolva!
A 2021-es nagy őszi-téli vásárlási szezon komoly kihívások elé néz, miután Európában és Kínában a hatalmas és pusztító áradások keresztbe tehetnek a beszállítói láncoknak.
Vágólapra másolva!

A Nyugat-Európában és Kínában tapasztalt hatalmas áradások komoly, és hónapokig elnyúló gazdasági hatásokat eredményezhetnek. Ahogy ugyanis a víz kereskedelmi útvonalakat és üzemeket tett tönkre, megroppanhatnak a beszállítói láncok. Ezek helyreállítása pedig akár hónapokig is eltarthat, vagyis veszélybe kerülhet az idei őszi-téli vásárlási szezon is – írja a CNBC.

Az elektronikai cikkek, a bútorgyártás, de még a ruhaipar is komoly veszteségeket szenvedett el az áradások következtében, ami akár a Black Friday értékesítésekre is hatással lehet, a kínálat hirtelen megroppanása miatt

– mondta Pawan Joshi, az E2open szoftvercég alelnöke.

Ehhez jön még, hogy az autóipar is újabb csapást szenved el az áradások miatt, pedig az iparág eddig sem volt könnyű helyzetben. A globálisan tapasztalható chiphiány ugyanis folyamatosan kínálati nehézségeket okozott az autóiparban (és az elektronikai szektor jelentős részében), amit most az áradások csak súlyosbíthatnak.

Súlyos áradások miatt akadozhat a globális kereskedelem Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Thomas Frey

Ha tehát a termeléshez szükséges nyersanyagok beszállítása tartósan csúszik, az akár hetekre vagy hónapokra is megzavarhatja a teljes beszállítói láncot – tette hozzá a szakember.

Ráadásul az áradások csak tetézik az eddig is meglévő gondokat a beszállítói láncokban.

Ilyen volt például a Szuezi-csatornán tapasztalt fennakadás vagy a koronavírus-járvány kiújulása Kína déli részén, a kereskedelmi központokban.

Mindez pedig azt jelentheti, hogy az idei leárazások során a kedvezmények a szokásosnál alacsonyabbak lehetnek, sőt, az sem kizárt, hogy esetleg áremelkedéseket tapasztalnak a fogyasztók egyes termékcsoportok esetében.

Nem véletlen, hogy nemrég az Apple vezérigazgatója, Tim Cook külön is kiemelte a magas szállítási költségek problémáját,

míg más nagyvállalatok (mint a Thyssenkrupp) vis maior helyzetet jelentettek, közölve, hogy nem minden esetben tudják időben teljesíteni a szerződésben előírt feltételeket.

Akár az idei leárazások is veszélybe kerülhetnek a beszállítói láncok akadozása miatt Forrás: AFP

Végül a nyersanyagpiacon is komoly gondokat okoznak az áradások, és ez már meg is látszik, például a réz árfolyamában, amely jelentősen emelkedett a múlt héten. Egyfelől ugyanis a Kínában megrongálódott infrastruktúra helyreállításához jelentős mennyiségű rézre lesz szükség,

másrészt az is emeli az árfolyamot, hogy az áradások miatt a kínálat is akadozhat.

Ez pedig nem kizárólag a beruházások tekintetében okozhat gondot, hanem a teljes elektronikai szektorban is, ahol a fémet számos területen használják.

Következésképpen a globális beszállítói láncok most ismét megroppantak, ami befolyásolhatja az ősszel kezdődő vásárlási szezont. Az viszont egyelőre nyitott kérdés, hogy ennek milyen konkrét hatásai lesznek. Valószínűleg az idei Black Friday időszakában már világosabban láthatjuk, mennyire sikerült talpra állnia a kínálatnak.