A XVIII. századi nagy magyar felfedező, Benyovszky Móric Ágost születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 10.000 Forint névértékű ezüst, valamint 2.000 Forint névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a mai napon a Benyovszky Móric Emlékkonferencia keretében. Az emlékérméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte - derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Benyovszky Móric (1741-1786) a világ nagy utazói és felfedezői közé tartozik, élete során négy különböző világrészt járt be, földrajzi felfedezéseivel több ország történelmébe írta be a nevét. Nevéhez köthető többek között Kamcsatka első földrajzi, néprajzi és állattani leírása,  valamint Tajvan részletes bemutatása, megismertetése Európában.

Benyovszky kiváló diplomáciai kapcsolatokkal rendelkezett, a 18. század meghatározó politikai személyiségeivel gyakran találkozott. Életének meghatározó része volt a Madagaszkáron töltött idő, ahol a törzsi ellentétekben élő népeket próbálta békíteni fegyverek használata nélkül.

A Benyovszky színesfém emlékérme előlapjaForrás: MNB

A Magyar Nemzeti Bank a Benyovszky-emlékév keretében 10.000 Forint névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 2.000 Forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el. 

Az emlékérme előlapjának központi motívumaként egy háborgó tengeren haladó fregatt ábrázolása látható, utalva a 18. századi utazásainak legfőbb eszközére. A háttérben a világjáró utazásaira utaló sematizált iránytű részletének ábrázolása jelenik meg.

A Benyovszky színesfém emlékérme hátlapjaForrás: MNB

Az érme szélén fent félköriratban találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei a vízszintes középvonaltól kissé jobbra kezdődően a „2021" verési évszám, a „BP." verdejel és a „MAGYARORSZÁG" felirat, valamint egy stilizált fordulatszimbólumot követően a „10000", illetve a „2000" értékjelzés és a „FT" felirat olvasható.

A Benyovszky ezüst emlékérme előlapjaForrás: MNB

Az emlékérme hátlapjának középpontjában Gróf Benyovszky Móric mellvértes portréja szerepel. A háttérben Benyovszky utazásainak időpontjait és az útvonalakat rögzítő térképábrázolás Madagaszkárt is befoglaló részlete látható. A portrétól jobbra – vízszintesen – a világutazó születési és halálozási évszáma „1741-1786" olvasható. Az emlékérme szélén, felső félköriratban a „GRÓF BENYOVSZKY MÓRIC" felirat olvasható, lent, középen, a mellvért ábrázolásába illesztve, a tervező Kereszthury Gábor mesterjegye látható.

A Benyovszky ezüst emlékérme hátlapjaForrás: MNB

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter, szélük recézett. A 10.000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2.000 forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetből készült, súlya 30,8 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 10 - 10.000 darab készíthető. 

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Benyovszky Móric" ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2021. szeptember 20-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.