Közel kétmillió család kaphatja vissza februárban az idén befizetett személyi jövedelemadóját. De jövőre nem csak ők élvezhetik a növekedés hasznát, írja a Világgazdaság.

Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának kezdetén kijelentette, hogy miután a kormány által kitűzött 5,5 százalékos növekedés biztosan teljesül, így számos támogatás lép életbe a következő hónapokban. 

A gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a kabinetet, hogy megvalósítsa azokat a célokat, amelyeket a negyedik hullám előtt kitűzött. Ennek megfelelően 2022. február 15-ig visszatérítjük a gyermeket nevelő szülőknek az általuk befizetett személyi jövedelemadót" 

- mondta a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnökForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

A miniszterelnök ismertetése alapján a Világgazdaság összegyűjtötte a várható menetrendet a különböző, a családokat és a vállalkozásokat segítő intézkedések teljesítéséhez:

  • novemberben nyugdíjkorrekciót, illetve prémiumot kapnak a nyugdíjasok, ennek mértéke legalább 55 ezer forint lesz,
  • januárban életbe lép a 25 év alattiak szja-kedvezménye,
  • februárban megkapják a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj „legalább" kétheti részét,
  • február 15-ig közel kétmillió család kapja meg az idén befizetett személyi jövedelemadóját,
  • februárban hathavi bónuszt kapnak a rendvédelmi és a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai,
  • január elsejétől bruttó 200 ezer forintra emelkedhet a minimálbér,
  • 2022. június 30-ig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot a rászorulóknak. Rászorulónak minősülnek a nyugdíjasok, a gyereket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, továbbá azok, akiknek a családjában a rendelkezésre álló jövedelem a járvány alatt csökkent. A vállalkozások közül pedig azok élhetnek vele, ahol a bevétel 25 százalékkal csökkent a pandémia nyomán.

A miniszterelnök emellett arról is beszélt, hogy adó-visszatérítésben részesülnek a gyermeket nevelő kisvállalkozók is. Így az ekho szerint adózó szülők, az általuk szja-ként befizetett összeget kapják vissza. A katások pedig az általuk befizetett átalánydíj egynegyedét, amennyiben gyermeket nevelnek. Összességében tehát 1 millió 900 ezer szülő számára 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal.