Egyre közelebbi lehetőségnek tűnik az aszteroidák bányászata

2004 EW95 This artist’s impression shows the exiled asteroid 2004 EW95, the first carbon-rich asteroid confirmed to exist in the Kuiper Belt and a relic of the primordial Solar System. This curious object likely formed in the asteroid belt between Mars an
This artist’s impression shows the exiled asteroid 2004 EW95, the first carbon-rich asteroid confirmed to exist in the Kuiper Belt and a relic of the primordial Solar System. This curious object likely formed in the asteroid belt between Mars and Jupiter and must have been transported billions of kilometres from its origin to its current home in the Kuiper Belt.
Vágólapra másolva!
Egy amerikai egyetem kutatócsapata nagy erőkkel vizsgálja a bányászat lehetőségeit a földközeli aszteroidákon. Azt ugyanis már eddig is tudtuk, hogy az aszteroidák elképesztő kincseket rejthetnek, de a megszerzésük továbbra is komoly akadályokba ütközik.
Vágólapra másolva!

Az amerikai University of Arizona kutatócsapata azt vizsgálja, hogyan lehetne kibányászni a földközeli aszteroidák kincseit. A tudósok ugyanis már régóta tudják, hogy ezek az objektumok időnként

elképesztő mennyiségben tartalmaznak olyan, az emberiség számára kritikusan fontos fémeket, mint a vas, a nikkel vagy a kobalt, de eddig nem sikerült megoldást találni a bányászatra

– írja a Mining.com.

A kutatók most közöltek egy tanulmányt a Planetary Science Journal című tudományos folyóiratban, amelyben kifejtik, hogy a fémekben gazdag földközeli aszteroidák valószínűleg akkor jöttek létre, amikor a fejlődő bolygók magjai elpusztultak a naprendszerünk korai életszakaszában.

A csoport részletesen megvizsgálta az 1986 DA és 2016 ED85 nevű aszteroidákat, és arra jutottak, hogy ezek sok szempontból nagyon hasonlítanak a 16 Psyche nevű objektumra,

amely az ismereteink szerint a naprendszerünk fémekben leggazdagabb aszteroidája. A Psyche viszont a Mars és a Jupiter közti aszteroidaövben található.

A kutatás azért fontos, mert alapvető problémát jelent, hogy a Psyche például relatíve nagyon messze van a Földtől. Vagyis még ha meg is oldódna a bányászat technikai része, ennél sokkal nagyobb akadályt jelentene a kinyert fémek hasznosítása – hiszen elképesztő mennyiségben kellene nyersanyagot visszaszállítani a Földre.

Ahogy viszont a kutatók megvizsgálták az 1986 DA aszteroida bányászati lehetőségeit, arra jutottak, hogy az ott található vas, nikkel és kobalt mennyisége akár meg is haladhatja a Föld teljes elérhető készleteit.

Ráadásul további izgalmas kutatási lehetőséget jelent majd a jövőben az a tény, hogy amikor egy aszteroida valamiért megsemmisül, több kisebb darabra esik szét – ezeket nevezik aszteroida-családoknak. Vagyis a tudósok azt feltételezik, hogy lehetséges több kisebb, a Psychéhez hasonló, fémekben rendkívül gazdag aszteroida a naprendszer belső régiójában.

Ha pedig a földközeli objektumok kutatása tovább fejlődik, az hatalmas segítséget nyújthat az eddigi problémák megoldásában. Persze, mindez még a jövő, de úgy tűnik, egy lépéssel közelebb kerülhetünk az aszteroidák kincseinek megszerzéséhez.