Kinek jár az szja-visszatérítés? Mit kell tenniük a katásoknak, az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek? Nyugdíjpénztári megtakarítása van, netán elmaradt az adóval? A Mediaworks Hírcentruma tíz plusz egy kérdésben összefoglalta az szja-visszatérítés körüli legfontosabb felvetéseket, amelyekre Tamásné Czinege Csilla, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, a NAV adószakmai ügyeiért felelős vezetőhelyettese adta meg a válaszokat.

Ki kap szja-visszatérítést?

Minden 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. Ha valaki úgynevezett összevontan adózó jövedelemből szerez idén bevételt – ilyen sok más mellett a munkabér –, a levont személyi jövedelemadót visszakapja. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekhó) szerint adózók jövedelméből 9,5 százalék közteher számít szja-nak, ők ahhoz jutnak hozzá. Azok pedig, akik a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) alkalmazzák, az idén befizetett tételes adó negyedére számíthatnak.

Mindenki automatikusan visszakapja az összeget?

A NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a pénzt azoknak a szülőknek, akiknek jövedelméből év közben a munkáltató, a kifizető levonja az szja-t, az ekhót. Azoknak az érintetteknek nincs teendőjük, akiknek a családipótlék-folyósítási adatokból az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámukat, a postai címüket.

Mi a teendőjük azoknak, akiknek a számlaszámát, a címét nem ismeri a NAV?

Az érintettek az év végéig nyilatkozatot tehetnek. Ehhez a „VISSZADO" jelzésű nyomtatványt kell kitölteni, a dokumentumot október 31-től december 31-ig lehet elektronikusan vagy papíron benyújtani a hivatalhoz. Aki határidőben nyilatkozik, február 15-ig kézhez kapja a visszatérítést.

Milyen teendőjük van a katásoknak?

Ki kell tölteniük a „VISSZADO" nyomtatványt, és el kell juttatniuk október 31. és december 31. között a NAV-hoz, hogy február 15-ig megkapják a nekik járó visszatérítést.

Hogyan alakul a visszautalás folyamata, miután az adófizető beküldte a „VISSZADO" jelzésű nyomtatványt?

Ha a nyilatkozatot valaki határidőben benyújtja, a NAV kiszámolja az szja-visszatérítést, és az összeget ki is utalja február 15-ig. A NAV számítása megtekinthető, s ezzel ellenőrizhető is az eSZJA (vagyis az szja-bevallás internetes) felületén, akár már mobiltelefonon is. Az szja-bevallástervezetek a megszokott módon módosíthatók, kiegészíthetők; annak, aki egyetért vele, továbbra sem lesz teendője.

Mi a feladata azoknak, akik elmulasztják időben beküldeni a „VISSZADO" nyilatkozatot?

Ha valaki lekési a határidőt, a személyijövedelemadó-bevallásban veheti igénybe a visszatérítést. A NAV jövőre is elkészíti a bevallási tervezetet, ezt szeretnénk a szokásosnál hamarabb megtenni. Az adóbevallás ettől függetlenül bármikor benyújtható, nem szükséges megvárni a május 20-i határidőt. Fontos pont ugyanakkor, hogy ebben az esetben a visszatérítést a NAV az általános szabályok szerint, a bevallás beérkezésétől számított harminc napon belül, de legkorábban 2022. március elsején utalja ki.

Mit kell tenniük az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és azoknak, akik maguk fizetik be az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után az adót?

Az ebbe a körbe tartozó érintettek az adóbevallásban kérhetik a visszatérítést. A NAV a rendelkezésére álló adatokkal kitöltve évek óta elkészíti az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is a bevallástervezetet, mely az eSZJA felületén online kiegészíthető és beküldhető.

Sokaknak van önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása, amely után általában, a mostani kormányzati intézkedéstől függetlenül is érvényesíthető valamekkora adókedvezmény. Ezeket az összegeket az adóhivatal rendszerint egyenesen az érintett nyugdíjkasszának utalja. Erre jövőre is sor kerül majd?

Az szja-visszatérítés a családokat segítő általános intézkedés. A lényege az, hogy az arra jogosult szülők az átlagbér adótartalmáig visszakapják a befizetett személyi jövedelemadójukat. Ha a visszatérítés valakinél kevesebb, mint a jövedelmét terhelő adó teljes összege, akkor nincs akadálya, hogy az adójából önkéntes pénztári megtakarításra fordítson összeget.

Talán a nyugdíjpénztárak ügyénél is többeket érint a köztartozás kérdése. Másfél évtizede fél-egymillió körül mozog azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik kisebb-nagyobb összeggel elmaradtak, vagyis tartoznak az államnak. Ők maradéktalanul visszakapják befizetett szja-jukat? A tartozást nem tartja vissza a NAV?

Ismétlem: az szja-visszatérítés célja a magyar családok támogatása, ebből pedig az következik, hogy február 15-ig mindenki visszakapja, ami megilleti. Ennél, vagyis az előlegkénti visszatérítésnél köztartozás miatt nem tart vissza pénzt a NAV. A hatóságnak megvannak a más típusú, megfelelő eszközei a kintlévőségek beszedésére.

Ha már az adóelőleg szóba került: elterjedt a sajtóban, hogy május 20-áig vissza kell fizetni a február 15-én megkapott szja-visszatérítést. Ez így lesz?

Természetesen nem. A helyzet itt nagyon egyszerű: akitől év közben szabályosan vonták le az adóelőlegeket, annak az visszajár, vagyis azt nem kell visszafizetni a május 20-ai bevallási határidőig se.

Időben felkészül az adóhivatal a visszatérítések kifizetésére? Hatszázmilliárd forintot kell eljuttatnia a hivatalnak rövid idő alatt nagyjából kétmillió emberhez.

A részleteket tisztázó jogszabály már megjelent, így minden felmerülő kérdésre választ tudunk adni. Honlapján a NAV már több tájékoztatót is közzétett, érdemes azokra is egy pillantást vetni. Eközben megkezdtük az előkészületeket, az informatikai rendszerek felkészítését. A határidőket a hivatal tartani fogja, fennakadás nem lesz.